For mye av alt

Kaotisk fortelling i historisk interessant melodrama fra et ukjent New York.

BOK: New York 1814: Den amerikanske staten ligger i krig mot Storbritannia. Utstrakt piratvirksomhet gjør kysthandelen risikabel. Rømte slaver plyndrer havnene med britenes hjelp. Det finnes ingen nasjonalbank som kan redde økonomien, og staten er konkurs. Men under et lønnetre (Buttonwood) på Wall Street hadde tjuefire handelsmenn noen år tidligere inngått handelsavtalen «Buttonwood». Den skulle legge grunnlag for et strukturert handelsmarked. De tjuefire bygget et kaffehus, som seinere skulle bli New York-børsen.

Skumle planer

Det er i denne kaotiske oppbyggingsfasen av verdensmetropolen at den amerikanske forfatteren Beverly Swerling har lagt sin tredje roman. Den har undertittelen «Om krig og begjær på gamle Manhattan».

Helten er den dyktige kirurgen Joyful Turner. Han mistet en arm under krigen, og må finne seg et annet levebrød.

Hans far skal ha etterlatt en skatt på en stillehavsøy.

Klisjéfylt

Med den som en slags sikkerhet vil Joyful bygge seg opp en rederiformue. Dette også for å gå til kamp mot onde Gornt Blaketon, som har skumle planer om å løsrive New York fra resten av staten. De to kjemper i tillegg om samme kvinne.

Historisk sett er denne boka svært interessant. Vi møter USAs første finansfyrste Jacob Astor. Vi er i New Yorks første kirke for svarte, metodistkirken «Mor Zion». Vi ror i nattemørket over det grunne vannet på kysten utenfor Brooklyn. Det er fullt av lik etter at de grusomme britiske fangeskipene hver morgen kastet noen dusin døde over bord.

For det er et brutalt samfunn vi får innblikk i. Den enkeltes liv var lite verdt. Og smerteterskelen måtte være høy. Kirurgene opererte uten bedøvelse. De dyktigste kunne smette ut en gallestein på under et minutt, og ganske raskt skjære armer eller bein av vettskremte krigsofre.

Svakheten i denne boka er storyen. Swerling har riktignok funnet er persongalleri som både er frodig og tidstypisk: Den vakre rømte mulattslaven som har startet horehus. Jøden som blir New Yorks første skrankeadvokat. Amerikas første kineser, kreolske sjørøvere og driftige irer.

Men det blir for mange mennesker involvert, i en fortelling som skal ha med litt for mye. Det litt ulne og visse steder særdeles klisjéfylte språket kompliserer snarere enn å forenkle. Noe som gjør at Swerling ikke helt får dreisen på kjernefortellingen.