For mye av det gode

Usannsynlig forskningsthriller.

BOK: Å skrive thrillere er som å bedrive en slags balansekunst, og det vipper litt over i debutant Tore Oksholens bok om hensynsløse genomforskere i Trondheim.

Hovedpersonen er Audrey Dishambé, en flyktning fra Sierra Leone som ikke har hender, de ble hogd av med machete i hjemlandet.

Uten hensyn

Nå er Audrey en briljant forsker ved det private Institutt for anvendt genomforskning, som har en nær tilknytning til universitetssykehuset i Trondheim. Her skjer det uforklarlige ting - som at pasienter bare blir borte og en mann blir funnet død utenfor sykehuset.

Det fører politioverbetjent Oddvar Henriksen til St. Olavs Hospital, hvor han kommer i kontakt med Audrey. Men hun kjenner også igjen Henriksens kollega, en mann hun har hatt en ubehagelig opplevelse med. Andre usympatiske personer er sjefen for instituttet og mannen som sponser forskningen, begge er hensynsløse i sine krav om resultater.

Godt driv

Oksholen sparer ikke på noe for å lage en spennende thriller, og det gjør at bokas troverdighet settes på harde prøver.

For mye av det gode er ikke bra, det er grenser for hvor mye bokas hovedpersoner kan utsettes for før det blir fullstendig usannsynlig.

Selv ikke forskningsmiljøer i Trøndelag er vel så umenneskelige som det Oksholen beskriver?

Men for all del, det er positive ting å si om «En rik høst», for eksempel at Oksholen fortellermessig sett har gjort en god jobb i å drive handlingen framover. Men neste gang bør han spare på både konfekt og krutt.