SER FRAMOVER: «Mads Nygaards forslag om abonnementsløsninger tyder ikke på at han beskytter sine bokhandler,» skriver leder for Den norske Forfatterforening, Anne Oterholm. Foto: Jon Terje H. Hansen
SER FRAMOVER: «Mads Nygaards forslag om abonnementsløsninger tyder ikke på at han beskytter sine bokhandler,» skriver leder for Den norske Forfatterforening, Anne Oterholm. Foto: Jon Terje H. HansenVis mer

For mye boksky

Jeg er enig med Kulturministeren i at det er for få titler i det utvalget norske forhandlere av e-bøker tilbyr, og i at de tekniske løsningene for e-bøker har vært for dårlige i Norge.

«Godt nytt e-bokår» skriver forlagssjef Mads Nygaard i en kronikk i gårsdagens Dagbladet, og viser til Anniken Huitfeldts kritikk av Bokskya. Jeg vil gjerne slutte meg til hilsenen. Men jeg er enig med Kulturministeren i at det er for få titler i det utvalget norske forhandlere av e-bøker tilbyr, og i at de tekniske løsningene for e-bøker har vært for dårlige i Norge. Det har vært for mye boksky, for dårlige nettbokhandler og for mye moms i 2011.

Det viktigste spørsmålet i øyeblikket er likevel ikke hva vi gjorde i fjor, men hva vi har tenkt å gjøre i år.

Den nylig ferdigstilte utredningen til Oslo Economics om litteraturpolitiske virkemidler peker på at bokhandelen, i dagens fastprissystem, hvor de ikke kan konkurrere på pris, må konkurrere på tilgjengelighet og kvalitet. Dette gjelder i den fysiske bokhandelen, men det gjelder faktisk også i nettbokhandelen. Det har tatt tid før nettbokhandlene har forstått dette. Til å begynne med var deres eneste salgstriks å gi bort en e-bok eller to gratis. De forsøkte ikke å være litteraturformidlere eller pedagogiske tilretteleggere. Nettbokhandlene var portaler med betalingsløsninger som ikke klarte å konkurrere med for eksempel Amazons Kindle.

Det er ikke sikkert norske lesere var fryktelig opptatt av å få kjøpt norske bøker som e-bøker i 2011. Faktum er i alle fall at de samlet sett ikke kjøpte mange e-bøker. I 2012 foreslår jeg at nettbokhandlene gjør det de kan for å endre på dette! Og at de gjør det gjennom å konkurrere mot hverandre på tilgjengelighet og kvalitet, og blir gode bokhandler. Jeg har allerede sett at et par nettbokhandler har startet denne kampen. Noe som betyr at en nå faktisk kan begynne å ane en forskjell på de norske nettbokhandlene.

Og bokbransjen må gjøre som Mads Nygaard foreslår; lage løsninger også for folk som ikke er interessert i å eie e-bøker, men som bare vil lese dem på nett. Noen av dem som er kritiske til boklov, er kritiske fordi de mener at forlagene dermed vil sementere gamle strukturer og trenere e-boka til fordel for papirboka og de fysiske bokhandlene. Mads Nygaards forslag om abonnementsløsninger tyder ikke på at han beskytter sine bokhandler. Bokbransjen har vært klønete i sin første tilnærming til e-boka, men det betyr ikke at de tror det er mulig å gå baklengs inn i framtida ved å trenere e-boksalg. Selv konsernledere i bokbransjen skjønner at det ikke kommer til å lønne seg.

Samtidig må de litteraturpolitiske målene opprettholdes, selv om litteraturen både er digital og analog. Norsk litteratur skal være mangfoldig og tilgjengelig og synlig for så mange lesere som mulig. Litteraturen skal ikke snevres inn og bestå av noen få bestselgere som lyser mot oss fra et par nettsider eller supermarkeder. Derfor trenger vi en regulering av bokmarkedet. En boklov vil kunne åpne for fastpris på papirbøker og nedlastbare e-bøker, samtidig som den åpner for at det skal være mulig å kjøpe tilgang til en del litteratur som ikke lastes ned, men som strømmes i en abonnementsordning.

Det hører naturligvis med i dette scenarioet at abonnementsløsninger vil kreve flunkende nye avtaler mellom forfattere og forleggere.

PS: De forhandlingene starter 19. januar!