For mye boksky

Jeg er enig med Kulturministeren i at det er for få titler i det utvalget norske forhandlere av e-bøker tilbyr, og i at de tekniske løsningene for e-bøker har vært for dårlige i Norge.

SER FRAMOVER: «Mads Nygaards forslag om abonnementsløsninger tyder ikke på at han beskytter sine bokhandler,» skriver leder for Den norske Forfatterforening, Anne Oterholm. Foto: Jon Terje H. Hansen
SER FRAMOVER: «Mads Nygaards forslag om abonnementsløsninger tyder ikke på at han beskytter sine bokhandler,» skriver leder for Den norske Forfatterforening, Anne Oterholm. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Godt nytt e-bokår» skriver forlagssjef Mads Nygaard i en kronikk i gårsdagens Dagbladet, og viser til Anniken Huitfeldts kritikk av Bokskya. Jeg vil gjerne slutte meg til hilsenen. Men jeg er enig med Kulturministeren i at det er for få titler i det utvalget norske forhandlere av e-bøker tilbyr, og i at de tekniske løsningene for e-bøker har vært for dårlige i Norge. Det har vært for mye boksky, for dårlige nettbokhandler og for mye moms i 2011.

Det viktigste spørsmålet i øyeblikket er likevel ikke hva vi gjorde i fjor, men hva vi har tenkt å gjøre i år.

Den nylig ferdigstilte utredningen til Oslo Economics om litteraturpolitiske virkemidler peker på at bokhandelen, i dagens fastprissystem, hvor de ikke kan konkurrere på pris, må konkurrere på tilgjengelighet og kvalitet. Dette gjelder i den fysiske bokhandelen, men det gjelder faktisk også i nettbokhandelen. Det har tatt tid før nettbokhandlene har forstått dette. Til å begynne med var deres eneste salgstriks å gi bort en e-bok eller to gratis. De forsøkte ikke å være litteraturformidlere eller pedagogiske tilretteleggere. Nettbokhandlene var portaler med betalingsløsninger som ikke klarte å konkurrere med for eksempel Amazons Kindle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer