DEBATT

For mye eller for lite skam? Det er spørsmålet.

Donald Trump og 27 år gamle Charlotte i filmen «De nærmeste» har kanskje det samme problemet.

TROSKAPSERKLÆRINGEN: Donald Trump erklærer troskap til nasjonen i et møte med potensielle velgere 19. mars i år.  Foto: REUTERS/Sam Goresh
TROSKAPSERKLÆRINGEN: Donald Trump erklærer troskap til nasjonen i et møte med potensielle velgere 19. mars i år. Foto: REUTERS/Sam Goresh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

18. MARS ANNONSERTE den amerikanske forretningsmannen Donald Trump at han ønsker å stille som presidentkandidat i valget i 2016. «Jeg er den eneste som kan gjøre USA virkelig storslagent igjen», uttalte han i en pressemelding.  

For den som følger med på amerikansk politikk er ikke dette noe nytt. Trump satte opp denne ritualiserte forestillingen allerede i 1987. Først varsler han at han kommer til å stille som presidentkandidat — fordi han er den eneste som kan redde en skakkjørt nasjon, må vite — før han på «uselvisk» vis trekker seg til siden slik at partiet kan konsolideres rundt én kandidat.  

Deretter går han rundt og sier at han «ofret» sitt eget «kandidatur» til det beste for landet. Litt av en hedersmann, hva?  

Det kan tenkes at Trump er blant de som fremdeles tror på denne fortellingen. For Donald Trump mangler noe helt essensielt. En regulerende mekanisme som legger føringer på hvordan vi ter oss her i verden. Eller som terapeuten og forfatteren John Bradshaw sier det: «følelsen som lar oss vite at vi er begrenset».  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.