For mye erotikk

Menneskets rovdrift på naturen står sentralt i Gert Nygårdshaugs nyeste roman. Han mener norske forfattere er for lite opptatt av de store spørsmålene – og at kvinnene er verst.

MILJØTEMATIKK: I Nygårdhaugs nyeste roman, «Klokkemakeren», begynner mystiske ting å skje i en liten landsby som har skiftet fra kornproduksjon til storfeavl. - Miljø, storpolitikk og samfunnsspørsmål har opptatt meg gjennom hele forfatterskapet, sier Nygårdshaug.  Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
MILJØTEMATIKK: I Nygårdhaugs nyeste roman, «Klokkemakeren», begynner mystiske ting å skje i en liten landsby som har skiftet fra kornproduksjon til storfeavl. - Miljø, storpolitikk og samfunnsspørsmål har opptatt meg gjennom hele forfatterskapet, sier Nygårdshaug. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les Dagbladets anmeldelse av «Klokkemakeren»

— Det er en oppfatning blant mange forfattere, spesielt kvinnelige, at romaner må omhandle temaer som kjærlighetsliv, erotikk, traumatiske hendelser i oppveksten eller skilsmisse for å selge. Jeg kaller det bokklubbsyndromet, sier Gert Nygårdshaug til Dagbladet.

Siden Nygårdshaug debuterte med diktsamlingen «Impulser» i 1966, har han rukket å gi utet trettitalls titler i forskjellige sjangrer. Mest kjent er han for den samfunnskritiske «Mengele Zoo» fra 1989, som norske lesere i 2007 kåret til tidenes beste norske roman.

Til uka kommer forfatterens nye roman, «Klokkemakeren».

I typisk Nygårdshaug-ånd har også «Klokkemakeren» sterke undertoner av samfunnskritikk, spesielt med tanke på imperialisme og jordas stadig økende miljøproblemer.

—Miljø, storpolitikk og samfunnsspørsmål har opptatt meg gjennom hele forfatterskapet mitt, sier Nygårdshaug.

Fraværende Den populære forfatteren er ikke spesielt imponert over den norske forfatterstandens behandling av disse store spørsmålene, og dens evne til å bevege seg utenfor sin egen privatsfære.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer