DEBATT

Empati:

For mye medfølelse er ikke bra

Jo mer du tror du klarer deg selv, jo mindre empati er du villig til å dele ut.

Empati: Kan det bli for mye av den gode medfølelsen? Foto: NTB scanpix
Empati: Kan det bli for mye av den gode medfølelsen? Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Evnen til å føle med andre er både viktig og vanskelig. Som flokkdyr må vi finne frem til løsninger som gavner flere enn noen få dominerende individer, samtidig som vi sørge for å dekke egne behov.

Studier viser at veldig rike (og veldig mektige) mennesker er mer avstumpet empatisk, fordi de, litt forenklet sagt, føler at de «ikke trenger» andre mennesker på samme måte. Mennesker utenfor deres økosystem er stort sett irrelevante, mens de som befinner seg i dette økosystemet gjerne er nyttige idioter.

Forskere ved Imperial College i London gjorde en studie der de ga en gruppe markedsførere, både nyutdannede og erfarne, oppgaven med å utvise empati med folk som ikke var som dem selv.

Det burde være en grei oppgave for folk som profesjonelt er opptatt av å forstå andre menneskers behov. Men jo dypere disse gruppene gikk inn i oppgaven, jo mer endte de opp med å tenke på seg selv. Jo mer empatiske de ble bedt om å være, jo mer egoistiske ble de.

Vi sliter med å løsrive oss fra våre egne behov, for ofte blir disse behovene en ramme for hvordan alle andre behov kan forstås. Men det betyr ikke at vi ikke er empatiske eller ikke forstår andre mennesker, bare at det er krevende og ikke alltid intuitivt. Ford i USA lagde det de kalte «empatimagen», en slags digital blære som simulerte et svangerskap med alt det innebar av fysiske belastninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer