REISER I ROMMET: Akrobaten Aldrin legger ut på romreise i Webjørn Espelands barnebokdebut. Foto: Cappelen Damm/Handout
REISER I ROMMET: Akrobaten Aldrin legger ut på romreise i Webjørn Espelands barnebokdebut. Foto: Cappelen Damm/HandoutVis mer

For mye Møllers tran?

Nrks Espeland og tegneserieskaperen Ostad debut bobler formelig over

ANMELDELSE: Aldrin, en spinkel guttunge med stor kjeft og lys lugg, er akrobat på Sørensens sirkus, sammen med den sumatriske brøleapen Tor-Egil og El-Gordo - verdens sterkeste mann. Aldrin kjøper seg en gammel rakett av Herr Smirnoff, døper den Puppiter fordi den likner en pupp, og legger ut på romferd.  

Dette er NRK-programleder Webjørn Espelands barnebokdebut. Den er det fart i.

Romreise Forrykende fart. Aldrin lander på månen som ikke er en gul ost. Han sykler på Saturn, og kommer til planeten Stranda, der det bor tohodede hunder. Engang bodde det både rompofifer og pinkoriller der, men så kom de slemme kranglofantene (til forveksling lik oss mennesker) og ødela alt. Nå er planeten tørr og trenger vann. Aldrin løser saken med rosa tyggis og bønnefjertebokser. På veien hjem møter han både Elvis, Michael Jackson og sin avdøde bestefar, og finner svar på et av eksistensen store gåter. 
 
Mange og store temaer med andre ord. Litt for mange muligens, for her går det fort i svingene.

For mye Møllers tran?

Den tekstrike boka er illustrert av tegneserieskaperen Tom R. Olstad. Også han  barnebokdebutant med sine energiske, rått humoristiske eksplosive illustrasjoner, der hans bakgrunn fra tegneseriene Pondus og «grisefrekke» Pyton er nokså åpenbar.  

Donald-plott Også det Donald-aktige plottet og den tildels absurd lekende teksten har noe tegneserieaktig ved seg. Det formelig bobler over av innfall og utfall, kommentarer og ordspill som muligens går mer inn hos voksne enn barn.

Liksom i tegneserier er det ingen introduksjon til fortellingen, snarere snapshots. Det betyr at alt, bokstavelig talt, henger litt i løse lufta.