- For mye sex i nye «Knerten»

- Hadde Anne-Cath. Vestly vært i live i dag, hadde hun aldri i verden godkjent filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): 16. oktober er det premiere på filmversjonen av Anne Cath. Vestlys barnefilmklassiker «Knerten», regissert av Åsleik Engmark.

Men allerede før premieren pågår diskusjonen høylytt om det som oppfattes som seksualisert innhold i barnefilmen.

Frank Ødegaard, leder for Ås filmklubb, viste nylig filmen for 200 barn, og er sterkt kritisk, skriver Østlandets Blad.

- Ville aldri godkjent
Ødegaard måtte gå ut av salen fire ganger, fordi han var så sjokkert.

- Den er krydret med erotiske antydninger gjennom hele filmen. Jeg forstår ikke at det ikke går an å lage en film for barna, uten slike flaue og unødvendige og groteske elementer, sier Ødegaard til Dagbladet.no.

Han tror aldri Anne-Cath. Vestly ville godkjent filmen om hun var i live. Filmklubb-sjefen har studert barnelitteratur, og traff Vestly ved flere anledninger.

- Hele filmen er veldig spekulativ. Den har ingenting med Vestlys univers å gjøre. Jeg beklager overfor folk i Ås at jeg viste denne, sier Ødegaard.

- Strålende film
Til NRK forteller Anne-Cath. Vestlys sønn Jo at han oppfordret filmteamet til å klippe bort enkelte scener.

- Det gikk blant annet på skildring av forhold mellom voksne mennesker. Kall det gjerne at det hadde et erotiske tilsnitt. Men, i forhold til at det er en norsk barnefilm, ble den litt vel dramatisk for oss. Vi ville veldig gjerne ha det redusert, men vi ble fort enige, altså, sier Vestly.

Filmsjef Christin Berg i Oslo kinematografer synes det er trist om Ødegaards kritikk gjør at færre ser filmen.

- Dette er en strålende film, som har helt harmløse hentydninger til at mor og far er glade i hverandre. Noen vil sikkert reagere på det, men jeg vil tro at de vil reagere på det meste. Jeg er overrasket over at denne kritikken kommer, sier Berg til Dagbladet.no.

- Tåler å bli skremt
Regissør Åsleik Engmark avviser overfor NRK at han har laget en for vågal film.

- Jeg synes ikke at det å leke med underbukser på hodet er sex, sier han.

Filmen har fått 8,5 millioner kroner i støtte. Engmark ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet.no, men sier til NRK at han mener barn tåler å bli skremt.

- Virkeligheten er full av skumle ting for barn. Vi kan ikke late som det ikke er det på film. Se på hva de ser på ellers! Jeg stoler på at når Anne Cath Vestlys familie mener den har noe med hennes univers å gjøre, så gjør den det. I mitt hjerte har den det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer