Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

For noen patetiske menn

Nå var det slutt på «Klovn», og det var like greit.

Tullebukker: «Klovn» siste kapittel er ingen grand finale, skriver Dagbladets anmelder. Vis mer

«Klovn 3 - The Final»

2 1 6
Regi:

Mikkel Nørgaard

Skuespillere:

Frank Hvam, Casper Christensen, Mia Lyhne

Premieredato:

8. eller 15. mai

Aldersgrense:

12

«Pinlig på alle måter.»
Se alle anmeldelser

I 15 år har komikerne Frank Hvam og Casper Christensen fjaset rundt i underbuksa som sine fiksjonelle alter-egoer. Snakk om lang levetid! Med sin utstuderte pinlige stunder og gjenkjennelige salattråkk ble «Klovn» et skandinavisk humor-fenomen, i film- og serieformat. «Klovn 3» utgjør siste kapittel i filmtriologien. Det var egentlig like greit. Filmen minner mest om en «Klovn»-episode som bikker halvannen time, pakket full av dødtid og sideplott.

Kvaliteten begynte å dale etter den ubetalelige førstefilmen «Klovn – The Movie». Andrefilmens kjedelige kjendis-opptredener har her blitt kuttet for fokusere på kameratene og deres grenseløse påfunn - som må sies å være den klovnske kjernen.

På sedvanlig vis klarer Casper å lokke Frank ut av hverdagens kjedsomhet. De er begge hakket mer karikerte enn vi tidligere har sett dem. Casper er liksom for damebesatt og Frank for donaldsk til å være ekte. Slik knuser de den dokumentariske illusjonen om at disse karene finnes et eller annet bortgjemt sted i dansk middelklasse.

Sterkt inspirert

Rammefortellingen virker enkel, men klarer på mystisk vis å bli ganske så komplisert. Plottet ligner dessuten mistenkelig mye på den ikke helt vellykkede Ricky Gervais-komedien «Special Correspondents». Men «Klovn» har det med å låne; seriens konsept er tross alt en åpen referanse til Larry Davids «Curb Your Enthusiasm».

Det hele begynner med Franks 50-årslag. Av Casper får han en helgetur til Island i fødselsgave. I kjent klovnsk stil blir flyplassen et åsted for et herlig opptrinn i uheldig sjekking, og woops, der gikk flyet. De kunne reist hjem igjen, til et skakende ekteskap og et nifst svigermor-besøk ... eller så kunne de losjere seg inn i naboens tomme villa i noen dager?

Hjemme alene

Gutteturen tilbringes her i ro og behag. I mellomtiden forteller de familien at de er på Island. Denne løgnen vokser seg faretruende stor når et vulkanutbrudd stanser all flytrafikk, og der sitter de «askefast». Villa-eksilet blir ufrivillig månedslangt, og her fødes brennaktuell situasjonskomikk som slekter på karantenetilværelsen. Konsumet av fryste vårruller øker proporsjonalt med ølboks-tårnet, og verst av alt: De finner bare en tannbørste.

Dessverre skjer det ikke så mye mer. Jeg tar meg selv i å håpe på at «Home Alone»-skurkene skal avlegge en visitt, men denne hjemmefesten er kuppet av Casper og Frank. Helst vil de daffe på sofaen. Det blir mye dødgang mellom humorslagene, og tidvis ligner filmen på en småkjedelig oppvisning i kameratslig irritasjon og hygienisk forfall. En gøyal sluttsekvens klarer ikke å veie opp for det.

Tatt med buksene nede

Drengenes liv er likevel ikke helt dramafritt. Gjennom vinduet betrakter Frank sitt liv fra utsiden: Kona får daglige besøk av kortvokste Christian, og sønnen eksperimenterer på soverommet. Filmen har også en drøss med andre sideplott som helst skulle blitt sakset bort. Til syvende og sist er det guttas kameratskap som engasjerer, resten blir narrativt fyll.

Frank og Casper har det med å dra ned buksene på den moderne mannen, billedlig som bokstavelig. I Klovn-universet er nemlig endetarmen en utømmelig kilde til komikk. Grovisene treffer noen ganger, men bommer like ofte.

På sitt beste er «Klovn» et selvutleverende pinlighetsdrama, der kameratene snubler i sin klumsete ubehjelpelighet. Filmen byr på noen morsomme scener, som avføder litt skadefro humring, men det stopper der. «Klovn» er en lang guttestrek som har sett sine pinligste øyeblikk og som nå plages av voksesmerter.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!