Eiendomsskatt står sentralt: For Høyre står spørsmålet om eiendomsskatt sentralt i Ulstein, skriver Tom Knudsen. Foto: © Helge Sunde / Samfoto
Eiendomsskatt står sentralt: For Høyre står spørsmålet om eiendomsskatt sentralt i Ulstein, skriver Tom Knudsen. Foto: © Helge Sunde / SamfotoVis mer

For oss dødelige er eiendomsskatt en usosial beskatning

Ulstein Høyre vil ikke påføre innbyggerne eiendomsskatt.

Meninger

I vår kommune Ulstein her på Sunnmøre er vi i dag blant de heldige. Heldige fordi vi er a) styrt av Høyre og b) fri for eiendomsskatt. Flere og flere kommuner i Norge blir etter gjentatte runder offer for eiendomsskatt i tillegg til industriell skatt for næringseiendom.

For oss dødelige er eiendomsskatt en usosial beskatning som ofte berører de med dårlig økonomi mer enn andre. Boligprisen og tomteprisen i Ulstein kommene er ikke av de laveste, og kan på mange områder sammenlignes - og konkurrere - med andre kommuner.

En av kampsakene til Høyre har derfor nettopp vært eiendomsskatt. Sett fra kommunalt ståsted ville en slik ekstra beskatning føre til en stor ekstrainntekt for kommunen. Men selv om en ekstrainntekt på sikt ville være bra for kommunen, særlig med tanke på de siste års utvikling, vil vi i Høyre likevel ikke påføre egne velgere denne usosiale beskatningen. Vi har fått en meget flott ny ungdomsskole, helt ny sentrumsgate med nye boligområder. Vi har nye eldreboliger og omsorgsboliger og nytt sportsanlegg. Alt dette i samarbeid med nærlingslivet, fylket og uten eiendomsskatt. Er eiendomsskatt fortsatt rette verktøy?

Mange spørsmål reiser seg også i kjølvannet av et slikt spørsmål - mange spørsmål våre innbyggere undrer på.

• Hva har besiktiger lagt til grunn for verdivurdering?

• Jeg har en festet tomt. Hvorfor skal ikke grunneier betale eiendomsskatten?

• Kan jeg søke om fritak?

• Hva er bunnfradrag?

• Taksten er altfor høy, dette synes jeg er urimelig, har dere gjort en feil?

Slike og andre spørsmål er noe kommunen må kunne svare på før man innfører eiendomsskatt. Innbyggerne og velgerne bør kunne ta et solid standpunkt. Ofte hører vi kun om slike ting i media og hvor ekstra dyrt det blir for familien hver måned/år. Mange vet kanskje ikke hva eiendomskatt er, og men ser derfor på dette som noe urettferdig.

Når kommunevalget nå står for døren, blir valget til den enkelte viktigere enn noen gang før. Arbeiderpartitet står ifølge eget partiprogram sterkt for at valgfriheten bør ligge hos kommunen, Venstre vil ha debatten ut til folket, mens Frp er like splittet som de alltid har vært. Senterpartiet er på samme ståsted som Arbeiderpartiet og dermed for kommunevalgfrihet, men også de er splittet innad. For Ulstein kommune er Høyre helt klart imot eiendomsskatt og vil forsatt kjempe for at dette er noe vi slipper å innføre.

Valget 2015 er derfor velgernes kamp på mange områder, men eiendomsskatt vil stå svært sentralt i Ulstein.

En ny seier for oss de blå vil bety at eiendomsskatt heller ikke blir innført i denne perioden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.