For palestinerne betyr denne jula bare at de mister enda flere landområder

Juleevangeliet har fremdeles stor betydning for mange, skriver Jan-Erik Smilden.

TRYGG: - Selv om USA og andre lands myndigheter nå hardner ordbruken, vet Netanyahu og hans likesinnede at de bare kan fortsette som før, skriver Jan-Erik Smilden. Foto: AFP / NTB Scanpix
TRYGG: - Selv om USA og andre lands myndigheter nå hardner ordbruken, vet Netanyahu og hans likesinnede at de bare kan fortsette som før, skriver Jan-Erik Smilden. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HADDE JOSEF OG JOMFRU MARIA i dag kommet til Betlehem med en fødsel nært forestående, ville de som jøder neppe hattvanskeligheter med å finne en plass å overnatte, i hvert fall ikke i den nære omegnen. Hadde de ventet i noen år, kunne de ha valgt og vraket — med den økte utbyggingstakten av nye jødiske bosettinger statsminister Benjamin Netanyahu nå har satt i gang.

Hadde de vært palestinere, ville de imidlertid hatt problemer, og hadde det oppstått komplikasjoner i forbindelse med fødselen og de hadde måttet dra til Jerusalems palestinske sjukehus, ville de etter all sannsynlighet blitt stanset ved en israelsk kontrollpost og blitt nektet å dra videre.

Så kunne jesusbarnet ha dødd, slik flere palestinske barn dør fordi ambulanser, privatbiler eller drosjer med alvorlig syke palestinske fødende ikke blir sluppet fram. Eller Maria hadde — som mange palestinske mødre — måttet føde ved kontrollposten eller i grøfta. Da ville julesalmene ha handlet om noe annet enn om en krybbe og en stall.

«Klippe, klippe, klippe», sa kjerringa i det berømt norske folkeeventyret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer