Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- For PR-kåt

Knut Jørgen Røed Ødegaard får kritikk av astronomikollegene.

Det er i oktoberutgaven av medlemsbladet Astronomi den entusiastiske astrofysikeren Røed Ødegaard får kritikk, ifølge VG

- Vi misliker at han er så mye i medier og presse, sier Knut Aarseth, æresmedlem i Norsk Astronomisk Selskap.

- Fremhever seg selv

- Han er for opptatt av å fremheve sin egen person og markedsføre seg selv. Det gagner overhodet ikke den alminnelige astronomiinteressen, sier Aarseth.

En lattermild og søvnig Røed Ødegaard treffer vi på telefonen før han selv har fått høre dagens overskrifter om ham.

Astrofysikeren har vært mest opptatt av måneformørkelsen i det siste, og blir overrasket når vi leser opp hobbyastronomenes irritasjon over ham:

- Dette er ganske meningsløst, sier astrofysikeren som har hørt om irritasjonen tidligere.

Han tror det dreier seg om skuffelse for at mye blir gjort i Oslo, og mindre i resten av landet. Hobbyastronomene føler at Røed Ødegaard skygger over for andre.

- Problemet er at det egentlig ikke er noe å skygge over. De gjør ikke så mye. Det er dumt at de går ut med dette i media, sier Røed Ødegaard.

Økt interesse


Ifølge astrofysikeren har interessen for romfart og astronomi eksplodert de siste årene i Norge.

En internasjonal undersøkelse Norsk Romsenter har vært delaktig i viser at Norge er det landet i den vestlige verden der interessen for slike saker er størst. For seks år siden var situasjonen en helt annen: Norge lå på jumboplassen.

- Det er ikke bare meg som skal har æren for det, men jeg tviler på at mitt arbeid har ført til at interessen går ned. Jeg tror ikke de ser alt arbeidet vi legger ned i dette, sier Røed Ødegaard.

Hedret


Røed Ødegård har sitt eget program på Kanal 24, og har stilt opp til en rekke intervjuer og nettmøter i blant annet Dagbladet.no, hvor han har klart å gjøre tunge, faglige emner forståelig for folk flest.

Han har også fått prisen «Årets kommunikator» av Norsk kommunikasjonsforening i år.

- Lover for mye


Men astronomikollegene mener han lover for mye, blant annet at han hauser opp meteorittsvermer som ikke har slått til.

- Meteorittsvermer er vanskelige å varsle. Vi har prøvd å varsle det som skal komme, jeg tror ikke vi har bommet så mye. Det var en meteorittsverm i 2001 som uteble en del, sier astrofysikeren.

annonse


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media