- For rart for folk flest

Stormen rundt Durek Verrett kan vekke interessen til lesere som vanligvis ikke interesserer seg for det alternative, tror forfatter Erlend Loe og sosiolog Trond Blindheim.

TOK FEIL: Durek Verrett snakket direkte med sine følgere på Instagram og kom med en beklagelse til Norge. Video Instagram / Klipp: Øystein Sæthre Vis mer
Publisert

Fredag 29. november ble «Sjamanens reise» (engelsk: «Spirit Hacking») av Durek Verrett tilgjengelig i norske bokhandler.

Forlegger Jan Mesicek i Forlaget Lille Måne, som gir ut boka, sier Verrett ikke kommer til Norge i forbindelse med lanseringen. Over nyttår vurderer imidlertid forlaget å arrangere en paneldiskusjon om temaene Verrett tar for seg i boka.

- Da håper vi selvfølgelig at han vil besøke Norge, og være tilgjengelig for leserne. Han skyter fart i USA nå, og har fått nesten 200 strålende omtaler av boka si på Amazon. Det er ikke dårlig, sier han til Dagbladet.

Han forteller at forlaget trykker opp et «anstendig førsteopplag».

- Vi har fått boka inn i samtlige kjeder, og den er tilgjengelig i hele Norge fra og med mandag.

Boka vekket sterke reaksjoner, spesielt i sin omtale av barn og kreft. Disse avsnittene er nå fjernet fra boka.

Ifølge Mesicek er det ikke bare den norske utgaven som endres.

- Endringslista kom fra Verretts forlag i USA. Jeg har snakket med forlaget i Danmark, og de kommer til å gjøre de samme endringene som oss.

- Høytsvevende

Forfatter og bokanmelder Erlend Loe leste «Spirit Hacking» på originalspråket i begynnelsen av november.

- Jeg ble så nysgjerrig at jeg måtte lese den. Den var akkurat som jeg forventet, sier han til Dagbladet. Det er ingen grunn til at boka ikke skal kunne utgis, mener han.

- Den er ikke rarere enn mye annet.

Loe er ikke helt fremmed for alternativsfæren.

- Det hender jeg oppsøker alternativmesser, for inspirasjon og research. Det er fascinerende hva folk holder på med, og dette er overhodet ikke det rareste jeg har vært borti. Det kommer ut flere langt mer «crazy» bøker hvert år.

- Er dette årets julegave?

- Det tviler jeg på. Jeg tror det er for rart for folk flest. Sikkert litt provoserende. For høytsvevende, rett og slett. Men det er midt i blinken for dem som allerede kjøper slike bøker. Den er «mainstream» i det segmentet.

Legger man godviljen til, er boka en sterk personlig historie, mener han.

- Om en ung gutt som har hatt spesielle evner, ikke har blitt hørt, og så har gått sin egen vei.

Han tror ikke boka hadde fått noen særlig oppmerksomhet hvis Verrett ikke var tilknyttet Märtha Louise. Han utelukker imidlertid ikke at «kongehuseffekten» kan påvirke salgstallene.

- Folk fortsetter fascinerende nok å elske det norske kongehuset, og Märtha er tross alt en del av det. Alt som er en del av Märtha, er en del av Norge og kongehuset.

SAKSØKER: Den selverklærte sjamanen Durek Verrett kommer med advarsler til norsk presse. Video: @shamandurek / Instagram. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Har tro på salget

- Jeg forstår ikke at folk hisser seg sånn opp.

Trond Blindheim er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo, og underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd ved Høyskolen Kristiania.

- Det at Durek har fått så mye oppmerksomhet er nok fordi han er sammen med prinsessen, sier han.

Han sier at han i utgangspunktet aldri ville ha lest denne boka, siden han ikke er opptatt av alternative ting, men at all medieomtalen av «Spirit Hacking» har gjort ham nysgjerrig.

Det samme skjedde da prinsesse Märtha Louise sammen med Elisabeth Nordeng ga ut bøkene «Møt din skytsengel» og «Englenes hemmeligheter».

- Jeg leste den ene engleboka fordi det var så mye diskusjon rundt den.

Blindheim har tro på salget av Verretts bok.

- Jeg tror den kan selge ganske mye nettopp fordi den har fått så mye medieomtale. I tillegg er det ingen tvil om at alternative mennesker leser mye alternativ litteratur: Det er mange slike bøker ute hele tiden, så det må bety at de har en stor målgruppe, sier han.

- Tror du folk er interesserte nok til at de faktisk kjøper boka?

- Det tror jeg helt sikkert at mange vil være. Så er det jo også noen som synes det er forkastelig å skrive noe sånt i vår opplyste verden.

- Skal du kjøpe boka selv?

- Hvis den er på Black Friday-salg.

SVARER: I en direktesendt video på Instagram, utdyper Durek Verrett hva han mente da han sa at «kvinner får visse avtrykk på innsida av vagina, dersom de har for mange sexpartnere». Video: Instagram/shamandurek Vis mer

Massiv kritikk

Verretts bok «Spirit Hacking» skulle i utgangspunktet gis ut i slutten av oktober av forlaget Cappelen Damm.

Dagbladets anmelder ga boka terningkast én og omtalte boka som «gal manns tale». Blant annet ble det hevdet i boka at dødelige sykdommer som kreft kan oppstå som et resultat av at vi ikke lenger ønsker å leve. Denne påstanden har høstet sterk kritikk fra leger.

Etter massiv kritikk valgte Cappelen Damm å ikke gi ut boka likevel. Denne måneden kunngjorde forlaget Lille Måne at de vil gi ut Verrets bok med noen endringer: Tittelen endres til «Sjamanens reise», samt at avsnittene som omhandler barn og kreft endres.

På spørsmål om han ønsket å kommentere kritikken fra blant annet kreftlege Andreas Stensvold, har Verrett tidligere svart via sin verifiserte Instagram-konto:

- Er de sjamaner? Har de trent på metodene våre? Har de satt seg ned og hatt en samtale om metodene våre? Lært om dem? Neppe. Og til de gjør det, er jeg ikke interessert i flere meninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer