For sånn er livet

- Var du så heldig å bli gift med ei hulder, ble garden din større. Men den som lot seg lokke av huldra, ble aldri mer den samme, fikk vi vite i «Sånn er livet» på NRK P2 i går.

Det var tid for folkeminner og overtro på selveste sankthansaften. Åshild Ulstrup hadde invitert forfatteren Birger Sivertsen i studio. Han har blant annet skrevet boka «Merkedager» og viste god oversikt og ditto fortellerevne om overtro fra middelalder og fram til det forrige århundre som var så «vennlig» å stjele undringen fra oss.

Ingen orgier

Skjønt, fortsatt nålevende norske kvinner og menn husker både egne og andres opplevelser av litt uforklarlig art. En rekke norske dialekter var representert i en finurlig kollasj av historiefortelling, bundet sammen av nevnte Sivertsens vide kunnskaper om norsk overtro. De norske heksene delte ikke sine europeiske kollegers hang til seksuelle orgier på midtsommerkvelden. Nok en historisk begrunnelse for å stå utenfor det europeiske fellesskap, kanskje, men i hvert fall et uttrykk for en viss beskjedenhet i noen av livets vanligste øvelser.

«Sånn er livet» veksler mellom skjemt og alvor, med klart mest av det siste. Programposten har mange år bak seg med grundig tilnærming til viktig stoff. Og er helt uten den kvasitilnærmingen til samfunnsmessige og mellommenneskelige forhold som preger mange andre programmer i radio og tv. Gårsdagens sending var først og fremst en spennende demonstrasjon av hva vårt felles folkeminne rommer og et aldri så lite bidrag til å forsinke en av vår tids mest utbredte «folkesykdommer», vår felles historieløshet.

For mye ball

«Norgesglasset» på NRK P1 er en litt yngre radiotraver med fotfeste hos lytterne. Denne Tyholt-baserte sendingen er et glimrende program å lytte til på snille feriedager, men også der hender det ofte at vi får vite noe vi enten hadde glemt eller ikke kjente til. Programleder Ann Jones lot oss få møte fotballhateren Bjørn Ruberg, som ville ha kr. 132,50 av lisenspengene tilbake etter altfor mye fotball i eteren. Han mente at idretten er i ferd med å ta knekken på oss og oppfordret oss journalister til å skrive og snakke om viktigere spørsmål.

Men hva skjer med oss når vi får penger tilbake på skatten? Der var en tilkalt forbruksforsker og publikum skjønt enige: Vi bruker dem! For sånn er livet også.