HARDT PRESSET:  Nikolaz Sarkozy er den første franske presidenten som er satt i varetekt. Men så har da heller aldri landet hatt en president som ham. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
HARDT PRESSET: Nikolaz Sarkozy er den første franske presidenten som er satt i varetekt. Men så har da heller aldri landet hatt en president som ham. Foto: REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

For «Sarko» som for Napoléon er angrep det beste forsvaret

Aldri før har en tidligere fransk president blitt satt i varetektsfengsel, men så har de heller aldri hatt en president som Nicolas Sarkozy.

Kommentar
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den aldri hvilende hissigproppen Nicolas Sarkozy tok pusten fra velgerne mens han hersket over Frankrike fra 2007 til han tapte valget i 2012 mot sosialisten François Hollande. Han utkjempet valgkampene i 2007 og 2012 som en berserk.

Virkemidlene var ikke alltid, ifølge påtalemakta, like hederlige. Regningene for dette kom fra rettsvesenet etter hans avgang som president. Da mistet han statssjefens immunitet og var borger Nicolas Sarkozy. For loven er han lik alle andre.   

Svever over

Franske presidenter har alltid svevd et par luftlag over hverdagspolitikken og bare grepet inn i virkelig viktige avgjørelser. Statsministeren og statsrådene har tatt seg av det daglige styret av landet. Når regjeringer og statsråder har slitt seg ut politisk, og fått ansvaret for alt som har gått galt, skiftes de ut av presidenten, som blir sittende.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn