DEBATT

Debatt: Barnevern

For sent når krisen er et faktum

Langsiktige og helhetlige hjelpetiltak for familier med sammensatte problemer, vil forhindre omsorgsovertagelse og gi flere barn en stabil oppvekst.

KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Konsekvensen av sviktende hjelpetiltak er omsorgsovertakelser i tilfeller der familien med riktig hjelp selv kunne ha gitt barna god nok omsorg. Det er svært alvorlig når vi vet hvor inngripende en omsorgsovertakelse er. Foto: NTB scanpix
KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Konsekvensen av sviktende hjelpetiltak er omsorgsovertakelser i tilfeller der familien med riktig hjelp selv kunne ha gitt barna god nok omsorg. Det er svært alvorlig når vi vet hvor inngripende en omsorgsovertakelse er. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forebygging og tidlig innsats i barnevernet handler om å komme med riktig tiltak til riktig tid. Helsetilsynets gjennomgang av 106 saker viser at det ofte er dårlig sammenheng mellom hjelpetiltakene og hvor alvorlig situasjonen er i familien. Hjelpetiltakene er ikke omfattende nok og svarer ikke til familiens behov.

Konsekvensen er omsorgsovertakelser i tilfeller der familien med riktig hjelp selv kunne ha gitt barna god nok omsorg. Det er svært alvorlig når vi vet hvor inngripende en omsorgsovertakelse er.

Det er krevende å snu en negativ utvikling i familier med sammensatte og komplekse problemer, men både Helsetilsynets rapport og vår erfaring internasjonalt viser at det er mulig å skape positiv endring for slike familier.

I Finland lanserte vi for tre år siden programmet «familiepartner», i samarbeid med det offentlige. Hver familie har sin egen partner, som fungerer både som coach og guide for familien i jungelen av rettigheter og plikter i møtet med det offentlige. Familiepartneren følger familiene tett, og hjelper dem slik at de får best mulig utbytte av de tiltakene og servicetilbudene som finnes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer