Debatt: Barnevern

For sent når krisen er et faktum

Langsiktige og helhetlige hjelpetiltak for familier med sammensatte problemer, vil forhindre omsorgsovertagelse og gi flere barn en stabil oppvekst.

KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Konsekvensen av sviktende hjelpetiltak er omsorgsovertakelser i tilfeller der familien med riktig hjelp selv kunne ha gitt barna god nok omsorg. Det er svært alvorlig når vi vet hvor inngripende en omsorgsovertakelse er. Foto: NTB scanpix
KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Konsekvensen av sviktende hjelpetiltak er omsorgsovertakelser i tilfeller der familien med riktig hjelp selv kunne ha gitt barna god nok omsorg. Det er svært alvorlig når vi vet hvor inngripende en omsorgsovertakelse er. Foto: NTB scanpixVis mer
Meninger

Forebygging og tidlig innsats i barnevernet handler om å komme med riktig tiltak til riktig tid. Helsetilsynets gjennomgang av 106 saker viser at det ofte er dårlig sammenheng mellom hjelpetiltakene og hvor alvorlig situasjonen er i familien. Hjelpetiltakene er ikke omfattende nok og svarer ikke til familiens behov.

Konsekvensen er omsorgsovertakelser i tilfeller der familien med riktig hjelp selv kunne ha gitt barna god nok omsorg. Det er svært alvorlig når vi vet hvor inngripende en omsorgsovertakelse er.

Det er krevende å snu en negativ utvikling i familier med sammensatte og komplekse problemer, men både Helsetilsynets rapport og vår erfaring internasjonalt viser at det er mulig å skape positiv endring for slike familier.

I Finland lanserte vi for tre år siden programmet «familiepartner», i samarbeid med det offentlige. Hver familie har sin egen partner, som fungerer både som coach og guide for familien i jungelen av rettigheter og plikter i møtet med det offentlige. Familiepartneren følger familiene tett, og hjelper dem slik at de får best mulig utbytte av de tiltakene og servicetilbudene som finnes.

Familiepartneren støtter dermed familien i deres små og store utfordringer – og tar med seg lærdommen fra dette, inn i møter med andre hjelpetiltak og instanser. Slik tilpasses støtten til den enkelte familie. Med den siste rapporten til Helsetilsynet som fasit, vil det være klokt av Barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad å se på om denne modellen har overføringsverdi til Norge.

Kommunestyrerepresentantene som blir valgt inn i høst får en stor oppgave med å få barnevernet til å forebygge på en god måte. Den nye barnevernloven gir lokalpolitikerne større ansvar til å følge opp hvordan den enkelte barnevernstjenesten fungerer. Da er det viktig at de klarer å se helheten.

For mange familier er det for sent å komme inn når krisen er et faktum. Barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad bør legge til rette for tilgang til et bredt spekter av forebyggende tjenester og modeller for å ruste kommunene til å utføre denne jobben.

Argumentene er overveldende for å investere i større satsing på forebyggende tiltak for familier som sliter: Det er avgjørende for barna, det er bra for kommuneøkonomien og det er lønnsomt for samfunnet også på lang sikt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.