Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Før solnedgang

80 minutters romantisk spasertur i Paris.

FILM: Filmer med romertall bak, såkalte oppfølgerfilmer, bør møtes med sunn skepsis. Suppe på en gammel spiker blir ofte tynn. Ikke slik med «Før solnedgang». Den føles som en organisk konklusjon på noe som skjedde i «Før soloppgang» fra 1995.

Richard Linklater har laget filmen, men de to hovedrolleinnehaverne Ethan Hawke og Julie Delpy har begge vært medforfattere på manussiden. De tre har utviklet en fortsettelse til det 12 timer lange stevnemøtet mellom amerikanske Jesse (Hawke) og franske Celine (Delpy) som skjedde på en togtur som endte i Wien for ni år siden. Det nye møtet skjer i «realtime»; der 80 minutters film tilsvarer 80 minutters liv.

Avtalen var at de to studentene skulle møtes igjen i Wien seks måneder etter den første atskillelsen. Det skjedde ikke. Nå er Jesse blitt suksessforfatter som besøker Paris for å signere bøker i velkjente Shakespeare & Co. i Latinerkvartert. Plutselig dukker Celine opp blant tilhørerne. Han har en drøy time før han må dra til flyplassen.

Dette paret, som en gang hadde en eksplosiv kjemi seg imellom, erfarer at forelskelsen sitter i. Så går de gatelangs i Paris, gjennom smug og innom kafeer og elvebåter, og snakker mens klokka ubønnhørlig tikker mot et nytt adjø.

I dette dialogbaserte kammerspillet er ordvekslingen mellom de to forelskede ikke bare heseblesende troverdig, den er også befriende flott og usentimental.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media