For sterk for USA, klar for Oslo

Den prisbelønte amerikanske filmen «The Believer» ble for sterk for kinoene i hjemlandet. I kveld vises den på Filmport-festivalen i Oslo.

Etter filmen følger en samtale mellom William Nygaard, Berthold Grünfeld og Unni Wikan.

«The Believer» (regi: Henry Bean), som vant førstepris under Sundance-festivalen i fjor, er inspirert av historien om den amerikanske nynazisten Daniel Burros. Han begikk selvmord da det ble avslørt at han var jøde.

I filmen er hovedpersonen leder for en gjeng nazi-skinheads, intelligent og karismatisk og fanget i dilemmaet mellom sin egen bakgrunn og sitt eget jødehat. Det siste er mindre politisk enn følelsesmessig begrunnet.

I kveld (17.30) vises «The Believer» på Vika kino. Umiddelbart etter forestillingen vil Film & Kino-redaktør Kalle Løchen lede en samtale mellom professor Unni Wikan, lege Berthold Grünfeld og forlagsdirektør William Nygaard. «Det personlige dilemmaet» blir utgangspunkt for samtalen, som vil dreie seg om brennaktuelle temaer som religiøsitet og identitet, makt og seksualitet og vold.

«The Believer» har hittil ikke fått kinovisninger i USA på grunn av sitt kontroversielle innhold. I Norge kommer filmen opp i ordinær kinodistribusjon til påske.

Les mer om filmen og seminaret på Filmportsidene til Manual

JØDE OG NYNAZIST: Ryan Gosling i den kontroversielle amerikanske filmen «The Believer».