Før storebror

Kommer virkelig «Big Brother»-virusen til å ramme oss denne våren? Kommer vi til å stirre hypnotisert på 10 kjendiskåte kvinner og menn som manipulerer, lyver, krangler, gråter, kliner og poserer i en ombygd flyhangar? Kommer vi til å omtale deltakerne som «bitch» eller «klyse» i lunsjpausen? Kommer vi til å heie når taperne hives på trynet ut? Eller spyr vi? Trekker på skuldrene?

NRK sa nei til «Big Brother». I går klokka 19.30 sendte kanalen det innkjøpte programmet «TVs virkelighet». Et kritisk, velprodusert, men nokså forutsigbart, blikk på «Big Brother»-fenomenet i England - og neste skritt: vanvittig, tragisk amerikansk «friikshow-tv».

De britiske deltakerne sa: Vi ble brukt, vi ble redigert til ynkelige klisjeer. Vinneren, den vakre Melanie Hill som fikk «tildelt» rollen som sexy babe, angret. Produsenten smilte sleskt.

Britisk doku-såpe framstod uansett som tekkelig, smakfull underholdning godt innenfor normalitetens grenser idet Jerry Springer, dumhetens og ondskapens tv-konge hylte: Det er jo bare tv!

Springer gjør det fysisk vondt å se på. Og det er neppe noe nytt, men likevel: Det finnes utrolig mange kyniske mennesker i USA som gjør hva som helst for penger. Det finnes enda flere dumme mennesker som gjør hva som helst for å komme på tv. Det er så stygt og så dumt at du tror det ikke når du ser det.

Kynisk utnyttelse av naive personer kan få fatale konsekvenser. Jonathan Schmitz trodde han skulle møte drømmepiken i Jenny Jones-show. Da den hemmelig beundreren viste seg å være en gutt, klikket det for den ustabile unggutten. Jonathan fikk livstid. Nancy Panitz ble lokket til Jerry Springer-show fordi hun trodde ektemannen ville komme tilbake. Istedenfor ble hun hetset av eks'en og hans elskerinne. Live on tv! Nancy begikk selvmord.

Om ikke lenge vil vi se henrettelser på tv, mente kritikerne i gårsdagens program. Debatten om grenser, produsents ansvar og presseetikk vil utvilsomt følge de norske «Big Brother»-sendingene denne våren. Spørsmålet er selvsagt: HVA BLIR DET NESTE?

Nettportalen Statsiden. no laget i fjor sin versjon av virkelighets-tv: Fem gullfisker plassert i «Big Brother»-scenario - en gullfisktank. Klaus og Ivar ble stemt ut, stakkars gullfisk.

Seernes moral og kritiske holdning avgjør neppe om «Big Brother» blir den fulltrefferen TVNorge tror. Trolig avgjør faktorer som: Hvor godt treffer de ulike typene? Hvor stereotype er karakterene? Hvor utspekulerte? Og hvor dumme?