For stygt for kongeparet

MURMANSK (Dagbladet): Russiske skuespillere hadde gledet seg til å spille Peer Gynt for kong Harald og dronning Sonja.Men den celebre forestillingen er avlyst, fordi teaterbygningen er for stygg!

Litt flaue russere ønsker ikke å vise fram den slitne teaterbygningen. Murpussen flasser av og vær og vind har vasket bort det meste av malingen.

Penger til vedlikehold finnes ikke. Men Nordflåtens teater gjør likevel suksess med sin drøye tre timer lange Peer Gynt-forestilling.

I neste uke kommer det norske kongeparet til Murmansk. Meningen var at de skulle overvære Ibsens klassiker spilt på russisk.

- Selvsagt er vi litt skuffet over at kongen og dronningen ikke får se vår Peer Gynt. Deres planlagte besøk var en viktig inspirasjon under prøvene, forteller regissør Josef Feketa til Dagbladet.

Han er litt brydd når han viser oss rundt i kummerlige lokaler. Vi får vite at det er byens myndigheter som har stoppet kongeparets teatertur. Årsaken er at bygningen ikke er representativ nok.

- Vi håper å kunne vise en liten del av stykket for kongeparet i andre omgivelser, sier regissøren.

Teateret som nå viser Peer Gynt i Murmansk, tilhører den mektige Nordflåten. Teatersjefen er offiser, skuespillerne er profesjonelle.

Penger fra Norge

Også de militære i Russland har problemer med økonomien. Lønningene kommer ikke til avtalt tid. Peer Gynt-forestillingen ble mulig takket være støtte fra det norske Utenriksdepartementet. I går ble stykket vist for inviterte gjester som tidligere på dagen deltok i 17. mai-feiringen på det norske generalkonsulatet.

- Vi er svært takknemlige over støtten fra Norge, sier regissør Feketa. Han er blitt en stor Ibsen-beundrer etter å ha jobbet med Peer Gynt i mange måneder.

Feketa har aldri vært i Norge, men han synes Ibsens diktning er universell.

- Alle har noe av Peer Gynt i seg, uavhengig av tid og sted, mener han.

- Men jeg ønsker selvsagt å se Ibsens hjemland med egne øyne, legger han til.

Finne seg sjøl

To skuespillere deler hovedrollen som den unge og den eldre Peer Gynt på scenen i Murmansk. Viktor Vasiljev, som spiller den gamle, forteller at Ibsens diktning er populær i Russland.

- Peer Gynt reiser verden rundt og føler seg hjemme over alt. Han kom fra ei liten bygd der få forstod ham. Det handler om å finne seg sjøl og være fornøyd med det, sier Vasiljev.

I russiske aviser har Peer Gynt fått gode kritikker. Josef Feketa var engstelig da han tok fatt på den krevende oppgaven å sette opp Ibsen-dramaet.

- Jeg var redd for at publikum ikke ville forstå stykket. Alt er ikke like lett tilgjengelig. Det er som et isfjell, bare en liten del er synlig, sier han.

I går utgjorde russiske soldater en stor del av publikum. Soldatene blir kjørt i busser fra de forskjellige forlegningene på Kola og får fri adgang til teateret. I tre og en halv time morer de seg med Peer Gynt på scenen hvor bilder av norske fjorder og fjell utgjør kulissene.

PEER GYNT: Viktor Vasiljev og Juri Baginitsj er den gamle og den unge Peer Gynt, mens Olga Anpilova spiller Solveig.