KLAR FOR OSLO: Katy Perry opptrer for et fullsatt Telenor Arena i kveld. Dette bildet er tatt i 2009. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOR OSLO: Katy Perry opptrer for et fullsatt Telenor Arena i kveld. Dette bildet er tatt i 2009. Foto: NTB ScanpixVis mer

For ti år siden var det ingen som trodde på Katy Perry

I dag er hun en av verdens mest ettertraktede popstjerner.

(Dagbladet): De fleste har et eller annet forhold til Katy Perry (30), eller Katheryn Elizabeth Hudson som hun egentlig heter.

Med den ene hitlåta etter den andre har den eksetriske California-jenta herjet listetoppene i åresvis, og opparbeidet en karriere de færreste kan drømme om.

Men stjernestatusen har ikke kommet gratis.

Pastorforeldre Før den 173 centimeter lange blondina (ja, det er hennes originale hårfarge), slo gjennom med landeplagen «I kissed a girl» i 2008, så det lenge mørkt ut for det store gjennombruddet.

Allerede som 15-åring spilte stjerna inn sitt første album, da hos det kristne plateselskapet Red Hill. Perry kommer fra en streng, religiøs familie, og vokste opp med gospelmusikk.

Albumet floppet, og to år senere forlot Perry hjemstedet - og pastorforeldrenes restriksjoner - til fordel for storbyen Los Angeles.

- Jeg fikk ikke lov til å se TV da jeg vokste opp. Mye var overvåket. Jeg hadde bare så mye energi og elsket å vise meg fram, fortalte stjerna overfor Dagbladet i 2013.

Ble sparket I Los Angeles klarte Perry etter hvert å få til et samarbeid med plateselskapet Island Def Jam. Ifølge Billboard skulle artisten slippe et album i 2005, men plateselskapet ombestemte seg i siste liten. Perry sto igjen på bar bakke.

Heller ikke hos Colombia Records hadde Perry hellet med seg. Med lite engasjement fra plateselskapet, tok sangerinna albumplanene i egne hender. Billboard skriver at selskapet bestemte seg for å sparke Perry da åtti prosent av albumet var ferdig.

Den kommende popstjerna ga ikke opp, og hos Capitol Records gikk det endelig Perrys vei. Singelen «Ur So Gay» fikk oppmerksomhet fra selveste Madonna, og da «I Kissed a Girl» ble utgitt 6. mai 2008 var det gjort.

Låta toppet listene i mer enn 20 land, og sørget for at Perry nådde ut til alle verdenshjørner. Resten er historie.

Skryter av Norge I dag regnes hun som en av verdens mest ettertraktede popstjerner, og har blitt minst like berømt for sin ukonvensjonelle klesstil og fargesprakende sceneshow.

Om få timer holder hun sin første konsert på norsk jord. Da Dagbladet møtte henne i fjor sommer, skrøyt hun av Norge (krever innlogg).

- Jeg gleder meg til å dra til Oslo. Jeg gleder meg til å dra til Skandinavia generelt, det er et av mine favorittsteder å være i verden, sa hun.