DEBATT

Pandemien og R-tallet

For tidlig å konkludere

Vi mente en begynnende epidemi etter vinterferien måtte håndteres, men vi var skeptiske til om stenging av barnehager og skoler var nødvendig.

- FEIL: Dag Svanæs med flere hevder i en kronkikk i Dagbladet at FHI anbefalte «ikke å stenge ned Norge». Det er feil, skriver Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet.
Foto: Morten Rakke / Dagbladet
- FEIL: Dag Svanæs med flere hevder i en kronkikk i Dagbladet at FHI anbefalte «ikke å stenge ned Norge». Det er feil, skriver Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet. Foto: Morten Rakke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dag Svanæs, Knut Eldjarn, Gunhild Alvik Nyborg, Gunnar Hasle og Jörn Klein har lest et intervju med meg på nrk.no der jeg forsøker å bidra til drøftingen av erfaringene fra tiden rundt 12. mars da myndighetene innførte en rekke nye tiltak for å redusere spredningen av covid-19.

I intervjuet forklarte jeg at «det faglige grunnlaget ikke var godt nok» for stengingen av barnehager og skoler, og at det «kan hende» at «kontroll på smitten kunne vært oppnådd, uten de mest inngripende tiltakene, som å stenge skoler og barnehager».

Med dette utgangspunktet feiltolker Svanæs og medarbeidere mitt og FHIs syn:

De hevder FHI anbefalte «ikke å stenge ned Norge». Det er feil. Samtidig betyr «nedstenging» mange ulike kombinasjoner av tiltak, og i Norge har vi hatt en mild nedstenging sammenliknet med mange andre land.

FHIs anbefaling finnes å lese i vår risikovurdering av 12. mars. Her skisserte vi en rekke tiltak. Vi understreket betydningen av den såkalte TISK-tilnærmingen, altså testing, isolering, smitteoppsporing og karantene. Den samme uka (uke 11) økte testingen flere hundre prosent, og vi oppdaget mange tilfeller. Vi pekte på skjerping av reiserådene, og vi drøftet hvilken rolle kontaktreduserende tiltak skulle få i den aktuelle og seinere faser av epidemien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer