For tidlig avgang

En ung gutts liv snus på hode i Nick Hornbys nye roman.

BOK: Denne gangen er det sekstenårige Sam som er i trøbbel. Han skal bli far. Bomba springer idet han er i ferd med å slå opp med kjæresten, og nå altså barnets mor, Alicia.

Sam er en grei gutt, men hvordan skal han takle dette? Han er selv produkt av en tenåringsgraviditet og moren har ikke lagt skjul på hva det har kostet. Som alltid rådfører Sam seg med sitt store forbilde, skatelegenden Tony Hawk. Men i lengden er det begrenset hva en plakatav helten kan bidra med.

Tenåringsfar

Nick Hornby er en mester i feel-good-sjangeren. Romanene er virkelighetsnære, men ikke utpreget realistiske. Brorparten av sjarmen skyldes Hornbys evne til å koble det begredelige med det komiske når han tegner situasjoner. Tross en likhet med seg selv fra bok til bok, finner han alltid en original vri. Sams håndtering av problemene må sies å være ny. Han letter sitt hjerte for en plakat, og den avbildede skateren svarer med sitater fra selvbiografien sin. Som Sam har lest femti ganger.

Skatingen er Sams store lidenskap, og bokas tittel referer til dette. «Slam» er å gå skikkelig på trynet på rullebrettet. Om Sam slammer i møtet med den nye livssituasjonen, ekskjærestens graviditet, skal ikke avsløres her.

Hornby light

Romanen egner seg best for ungdom (15+). Den har et muntlig og direkte språk, som byr på få utfordringer for mergravede lesere. Fortellingen har dessuten et tydelig pedagogisk tilsnitt. Da Sam surfer på nettet finner han ut at Storbritannia har det høyeste tallet tenåringsforeldre i Europa. Særlig fælen blir han over at åtti prosent av dem som blir fedre i tenåra, ikke har kontakt med barna sine etter femten år.

En slik far vil ikke Sam bli. Hans eget opphav er ikke akkurat et prakteksemplar i så måte. Ifølge Sam ville faren «ikke ha tent opp i peisen engang hvis jeg frøys.» Men som biperson i det hornbyske univers, er faren kostelig. Litt livsvisdom formidler han også til sønnen. Denne er, i komprimert form: Hvis du befinner deg i et hull, så slutt å grave. Med andre ord, og dette er moralen i romanen; ikke gi opp selv om livet gir deg en omgang.