FULLTID: Joakim Harestad Haukaas driver ikke med annet enn å lage musikk. Det har gitt uttelling. Foto: PRIVAT
FULLTID: Joakim Harestad Haukaas driver ikke med annet enn å lage musikk. Det har gitt uttelling. Foto: PRIVATVis mer

For tre år siden strøk han i lydproduksjon på skolen

Nå skriver Joakim (21) fra Stavanger låter for Britney Spears.

(Dagbladet): Når Britney Spears til helga gir ut sitt åttende album, er det med ei låt skrevet av norske Joakim Harestad Haukaas (21).

Han er kreditert medkomponist på «Tik Tik Boom», spor nummer fem på skiva og en duett med rapperen T.I.

- Jeg har ikke ord for hvor sinnsykt fett dette er. Britney er en legende og et navn absolutt alle har et forhold til. Hun er dessuten en artist jeg vokste opp med - jeg kan huske hvordan jeg som liten sto i senga mi og hoppet til «...Baby One More Time», jubler den unge låtskriveren.

En annen liga For tre år siden strøk Stavanger-gutten i lydproduksjon på Noroff Fagskole. Det var et nederlag han har gjort opp for - og vel så det. I vår ble hans låt «You», framført av Robin Stjernberg i den svenske Melodifestivalen, en stor hit som lå fem uker på topp av de svenske hitlistene.

- Samt på topplistene i ti andre land. Men Britney Spears er en helt annen liga, sier Haukaas, som første gang dukket opp i rampelyset som tiåring og vinner av Melodi Grand Prix Junior i 2003.

TENKER IKKE PÅ PENGENE: Men Joakim Harestad Haukaas kan regne med royalties når Britney Spears' åttende album går i handelen til uka. Foto: PRIVAT
TENKER IKKE PÅ PENGENE: Men Joakim Harestad Haukaas kan regne med royalties når Britney Spears' åttende album går i handelen til uka. Foto: PRIVAT Vis mer

Det var i august han var i Los Angeles og luftet musikalske ideer for den veletablerte produsenten og låtskriveren Anthony Preston. Preston beit seg merke i noen av 21-åringens synth-temaer, som Haukaas selv fort kunne forkastet.

Lager fler hits - Men Preston ville jobbe videre med dem og foreslo å lage en låt som senere ble tatt videre til Britney. Det har vært en lang prosess som har gått gjennom mange ledd. Men resultatet er blitt den beste låta jeg noensinne har vært med på å lage - en kul, uptempo, urban poplåt med et hint av trap; bygget opp rundt et synthriff og iblandet organiske instrumenter. Jeg går simpelthen ikke lei den, sier han.

Å jobbe med folk på dette nivået har dessuten gitt ham uvurderlig erfaring.

- Jeg har lært meg å tenke på en helt annen måte. Nå forstår jeg hvorfor det ofte er de samme folka - som Stargate, Anthony Preston eller will.i.am - som står bak hit etter hit. Det er ikke tilfeldig, men fordi de har knekt en kode, sier Haukaas.

- Nå som du også har knekt koden, kommer det kanskje flere hits fra din hånd?

UNG ARTIST: I 2003 vant Haukaas Melodi Grand Prix Junior-finalen. Nå er han låtskriver for andre artister, og har akkurat tatt skrittet opp i toppdivisjonen. Foto: ANDREA GJESTVANG
UNG ARTIST: I 2003 vant Haukaas Melodi Grand Prix Junior-finalen. Nå er han låtskriver for andre artister, og har akkurat tatt skrittet opp i toppdivisjonen. Foto: ANDREA GJESTVANG Vis mer

- Jeg vil ikke se bort fra det! Jeg jobber hvertfall med mange spennende prosjekter og skriver musikk hver eneste dag. Det er det eneste jeg driver med, sier han.

- Og så blir man sikkert kjemperik av å ha med ei låt på ei Britney Spears-plate?

- Det er jo det alle spør meg om nå - men sannheten er at jeg har ikke peiling, for jeg har aldri hatt det før. Det tar lang tid å motta royalties, utbetalingene for Robin Stjernberg-låta kommer for eksempel først nå i desember. Det er klart det blir penger, men det tenker jeg ikke på, og det er ikke motivasjonen min. Her i Norge er vi jo alle rike, sier han.

KOMMER: Britney Spears' åttende album, «Britney Jean», lanseres over hele verden 29. november.
KOMMER: Britney Spears' åttende album, «Britney Jean», lanseres over hele verden 29. november. Vis mer