For tre uker siden sa hun at «en kongelig dame er en kongelig vagina»

... men etter mediestormen selger Hilary Mantel som aldri før.

(Dagbladet:) Boksalgets veier er uransaklige.

I fjor klødde en samlet bransje seg i håret da den erotiske, kritikerslaktede «Fifty shades» ble en komet på salgslistene.

Og nå har nok en besynderlig hendelse i bokverden forplantet seg inn i salget.

Kongelige kropper For tre uker siden holdt forfatteren Hilary Mantel, som har skrevet den kritikerroste «Falkejakt», et foredrag på British Museum for det litterære tidsskriftet London Review of Books. Talen kan leses i sin helhet her. 

Den har blitt lest som en feministisk kritikk av monarkiet, og medienes forhold til monarkiet.

Et sentralt poeng var at monarkiet kan være en utdødd institusjon, ikke ulikt spørsmålet om vi skal ha pandaer eller ikke.
- Vår kongefamilie har ikke de samme avlsproblemene som pandaer har, men både pandaer og kongelige er dyre å holde og dårlig tilpasset til et moderne miljø. Men er de ikke interessante? Er de ikke fine å se på? Noen synes de er bedårende, andre har medlidenhet med den utsatte situasjonen de lever i; alle stirrer på dem, og uansett hvor luftige omgivelsene deres er, lever de fortsatt i bur.

Tabloid skandale Så nøye leste imidlertid ikke tabloidavisene talen, og gjorde store oppslag av de bitende ironiske setningene om Kate Middletons medieskapte rolle.

I den lange artikkelen for nisjetidsskriftet London Review of Books, som egentlig handlet om Henrik VIII og monarkiet mer generelt, sa Mantel for eksempel at Kate ble «gjort til en leddet dokke visse filler blir hengt på, en mannekeng i offentligheten, uten noen egen personlighet, helt og holdent definert gjennom hva hun har på seg». Og at når hun har fått barn vil pressen «finne ut at denne unge kvinnens liv til nå ikke var verdt noe, siden hennes eneste mål og mening er å sette et barn til jorden».

Misforståtte oppslag I oppslagene ble dette til at Mantel kalte Kate Middleton en «leddet utstillingsdokke» og at «hennes eneste mål og mening er å sette barn til jorden».

Poenget om at «enhver kongelig dame er en kongelig vagina» kom i forlengelsen av dette:

At kongelige kvinner oppigjennom, fra Anne Boleyn til Kate Middleton, er blitt vurdert og verdsatt først og fremst for sin egnethet som mødre. Dette poenget fikk imidlertid ikke like mye presse, formodentlig fordi en måtte lese til slutten av teksten for å få det med seg.

ANALYSERT: Hilary Mantel snakket blant annet om rollen Kate Middleton har fått av britisk presse. Foto: Carl Court / AFP / NTB Scanpix
ANALYSERT: Hilary Mantel snakket blant annet om rollen Kate Middleton har fått av britisk presse. Foto: Carl Court / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Statsministeren, David Cameron, tok seg tid under sin reise til India for å si at han likte bøkene til Mantel, men at uttalelsene var «fullstendig skakkjørte og fullstendig gale»

Flere sammenligninger mellom Middleton og Mantel ble også gjort, hvor det ble gjort et nummer ut av Mantels vekt og det at hun ikke har født noe barn. Hadley Freeman i The Guardian oppsummerer subteksten: «Ja, ikke rart hun er sjalu på vår Kate, den feite, barnløse kua.»

Salgssuksess Til gjengjeld er ikke alt så vondt at det ikke er godt for noe, for denne skandalen har gjort langt mer for den historiske forfatteren enn det to Man Booker-priser gjorde.

Hennes to romaner om tudorpolitikeren Thomas Cromwell - «Ulvetid »og «Falkejakt» - er nå på andre og fjerdeplass på Amazons salgsliste for historiske romaner, melder Bookseller.net. Tredjeplassen holdes av digitalversjonen av «Ulvetid».