- Før trodde jeg at jeg var et litterært geni

Jan Guillou (70).

HAR ENDRET SEG:  Den svenske suksessforfatteren Jan Guillou forteller at han har fått lavere selvtillit med åra. 
Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
HAR ENDRET SEG: Den svenske suksessforfatteren Jan Guillou forteller at han har fått lavere selvtillit med åra. Foto: NINA HANSEN / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Den svenske forfatteren Jan Guillou (70) er aktuell med boka «Att inte vilje se», som er den fjerde i «Brobyggerne»-serien.

I forbindelse med den svenske lanseringen er 70-åringen intervjuet av Aftonbladet. Til den svenske avisa forteller den produktive forfatteren at det var verre å fylle 70 år enn 60, og at det er mer krevende å skrive nå enn tidligere.

På spørsmål om han har fått mer eller mindre selvtillit med åra, svarer han:

- Mindre. Jeg er blitt mer fornuftig. Når jeg var ung med forfatterdrømmer trodde jeg at jeg var et litterært geni, sier Guillou.

- 11. september Den første boka i «Brobyggerne»-serien kom i 2011. Handlingen starter i 1880 utenfor Bergen når tre brødre mister sin far på havet. Handlingen strekker seg fram til slutten av første verdenskrig.

Dagbladets anmelder mente Guillou ikke traff tidsånden med det første bindet, og skrev at den ikke ga mersmak.

I den fjerde boka har tida kommet fram til andre verdenskrig, og hovedpersonens datter er med i den norske motstandsbevegelsen.

Hvor mange bøker det blir i serien, vet forfatteren ennå ikke.

- Det handler ikke om antallet nå, men om tida. Jeg vil skrive meg fram til 11. september 2001, så mye rekker jeg før jeg dør, sier Guillou til Aftonbladet.

Reagerte på bok I januar i år kom boka «Höjd över varje misstanke», skrevet av journalisten Paul Frigyes. Der anklages den svenske suksessforfatteren for å lyve om sin familiehistorie, noe som fikk Guillou til å rase.

Kort tid etter ble boka stoppet på grunn av faktafeil.