«For tykk» ballerina vant

48-kilo tunge Anastasia fikk sparken fordi arbeidsgiveren mente hun var for tjukk.

Anastasia Volotsjkova (27) begynte å danse for Bolsjoiteateret i 1998. I september fikk den russiske toppdanseren sparken.

Det ble hevdet at hun var for tung, og de mannlige meddanserne skal ha vært bekymret for at de kunne få ryggskade når de danset med jenta som er 171 centimeter høy og veier 48 kilo. Bruker vi BMI-indeksen vil hun karakteriseres som undervektig.

Må betale erstatning

Nå har den søte superkjendisen vunnet over Bolsjoiteateret melder BBC. Hun gikk nemlig til søksmål mot arbeidsgiveren.

Retten har bestemt at hun er ulovlig oppsagt og beorder Bolsjoi til å betale henne 75 000 norske kroner i erstatning.

Teaterets advokat har varslet at de vil anke dommen. Anastasia sa da hun sendte søksmålet at en kompansasjon uansett bare ville være symbolsk for henne.

Et hvepsebol

Ballett er Russlands nasjonale besettelse og Anastasia har fått en horder av fans og er yndling i mediene. Andre igjen, liker ikke danseren, kanskje fordi hun ser ut som en moddell og har blitt for mye kjendis i det siste åra.

Før murens fall ble balletten subsidiert av staten som holdt den i live i vanskelige tider. Men Sovjetunionen blandet seg også opp i det kunstneriske. Stalin selv skal ha krevd en lykkeligere slutt på «Svanesjøen». I flere tiår døde ikke Odette og Siegfried, de gikk istedenfor sammen inn i den vakre solnedgangen. Også denne gang har staten forsøkt å blande seg opp i såpeoperaen.

I oktober ga det russiske arbeidsdepartementet beskjed til teateret om at de måtte gi henne jobben tilbake, fordi oppsigelsen var lovstridig.

Balletten har alltid vært et hvepsebol av rykter og konspirasjonsteorier. Når en danserinne forsvant fra scenen Sovjet-tida ble det alltid snakket om det hemmelige politiet. Nå for tida forsøker teateret å tjene penger, og Anastasia har blitt kjent for sine høye krav.

Storforlangende

Anatoly Iksanov, direktør ved prestisjetunge Bolsjoi fortalte i september at de mannlige danserne klaget over at Anastasia var for høy og for tung å løfte. Anastasia hevdet det var satt igang en kampanje for å bli kvitt henne.

- Det er en myte at partnere ikke vil danse med meg. Managerene prøver å overtale dem til å ikke danse med meg, sier danserinnen, som også hevdet teateret hevder hun er høyere enn hun egentlig er.

Iksanov hevdet han sa opp Anastasia fordi hun krevde for mye, og fordi hun ikke skrev under en ny kontrakt selv om den gamle gikk ut i juni.

ØVER: Her danser Anastasia sammen med ukrainske Maksym Chepik. Grimasene i ansiktet hans er ikke uttrykk for at 27-åringen på 48 kilo er for tung.
SUPERSTJERNE:</B> Saken om Anastasia har herjet russiske medier i mange måneder. I hjemlandet er ballerinaen superkjendis.