SÅR MISTILLIT: Donald Trump
SÅR MISTILLIT: Donald TrumpVis mer

Leder: USA-valg

Forakt for demokratiet

Donald Trump overtrådte en grense i den siste duellen foran valget i USA.

Meninger

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump overtrådte en grense i den siste duellen foran valget i USA. Han signaliserte mistillit til det amerikanske demokratiet. Ved å trekke i tvil om han overhodet vil akseptere valgresultatet, svikter han kontrakten som er selve kjernen i demokratiet – en fredelig overlevering av makt, uansett utfall. Hans svar om å holde velgerne på pinebenken, sjokkerer dypt i hele USA.

Donald Trump har ikke akkurat utmerket seg med politisk klokskap i løpet av valgkampen. Utspillene om å forby muslimer adgang til landet, reise en mur mot Mexico og la meksikanerne selv ta regningen, har til en viss grad kunne skrives på kontoen for urealistisk valgflesk. Hans sexistiske holdninger og trakassering av kvinner har skremt bort mange potensielle sympatisører. Hans totale mangel på empati i forhold til krigsveteraner og soldatforeldre som har mistet barn, har vitnet om alvorlig personlighetsbrist. Og når han nå trekker hele det amerikanske valgsystemet i tvil, selve demokratiets grunnpilar, begynner stadig flere, også innen hans eget parti, å tvile på hans egnethet.

To utspill fra Trumps side avslører hans grunnleggende forakt for demokratiet. Hans snakk om å ville sette Hillary Clinton i fengsel hvis han vinner valget, er slikt man vanligvis forbinder med autoritære regimer. Hans varsel om at han kan komme til å trekke valgresultatet i tvil dersom han taper, viser også en skremmende mangel på ansvar som kan få dramatiske konsekvenser for det amerikanske samfunnet. Man kan tenke seg utbrudd av politisk vold, opptøyer og sivil ulydighet dersom taperen på denne måten skaper mistro til systemets legitimitet.

Det er en vesentlig del av den demokratiske kontrakten at den som ikke får flertall i valg skal innrømme tapet på en anstendig og verdig måte. Daværende visepresident Al Gore gjorde det da han tapte for George W. Bush i 2000, selv om han nok med en viss rett kunne ha trukket resultatet i tvil. Gore satte sitt personlige nederlag til side for nasjonens og det politiske systemets beste, slik det forventes i et demokrati. Hvis Donald Trump nå signaliserer at spillereglene ikke lenger gjelder, ryster han ikke bare sine meningsmotstandere i USA. Han rokker ved hele landets stabilitet og tro på framtida.