Forandret reglene for Jay-Z

Solgte en million album via Samsung, allerede før utgivelsen.

FIKK ENDRET REGLENE: Allerede før det nyeste albumet til Jay-Z er lansert, er det klart at det selger til platinium i løpet av et par dager. Årsaken er en regelendring hos den amerikanske bransjeforeningen for plateselskaper. Her fra konsert i Trondheim. Foto: Tom E. Østhuus.
FIKK ENDRET REGLENE: Allerede før det nyeste albumet til Jay-Z er lansert, er det klart at det selger til platinium i løpet av et par dager. Årsaken er en regelendring hos den amerikanske bransjeforeningen for plateselskaper. Her fra konsert i Trondheim. Foto: Tom E. Østhuus.Vis mer

(Dagbladet:) I morgen gir hiphop-artisten Jay-Z ut albumet «Magna Carta Holy Grail».

Men før noen har hørt en tone fra albumet, har det blitt en av de mest kontroversielle albumene i 2013 - i hvert fall fra et business-strandpunkt. Det skriver Entertainment Weekly.

Bakgrunnen er at mobilselskapet Samsung allerede før utgivelsen har kjøpt en million utgaver av albumet, som de skal dele ut gratis til sine kunder.

Telte ikke Dette startet en stor debatt i USA rundt når salget bør begynne å telle i forhold til de offisielle platelistene.

Ifølge reglene til Official Charts Company, teller nemlig ikke digitale salg med i forhold før 30 dager etter utgivelsen (fordi en del CDer normalt blir returnert).

Endret reglene I går kom nyheten om at den amerikanske bransjeforeningen for plateindustrien har besluttet å endre reglene, og la digitale salg telle umiddelbart.

Bakgrunnen er altså debatten rundt Jay-Zs millionsalg - og resultatet er at artisten selger til platinium (mer enn en million solgte plater) allerede før utgivelsen. Det skriver Huffington Post.

- Vi oppdaget at regelen ikke lenger har noen mening. (...) Regelen om 30 dager eksisterer for å ta hensyn til potensielle returer av fysiske produkter som CDer, plater og kasetter, og for å gi tid til at disse kan sendes tilbake til selgeren, skriver bransjeforeningen på sine nettsider i forbindelse med at de endret regelen.

De beholder 30 dagers-regelen på fysiske produkter som CDer, men opphever den altså for digitale salg.

Ikke på Billboard-lista
Den offisielle topplista over hvilke album som selger mest - Billboard-lista, endrer imidlertid ikke sine regler. Der teller ikke millionsalget med, fordi kundene ikke betaler for albumet, men får det av Samsung.