Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Forbanna på NRKs musikksensur

- Jeg er forbanna! Arne Bendiksen mener NRK Radio bedriver musikksensur og har skylden for det elendige norske platesalget. Nå starter han en brevkampanje for å få politikerne til å lovfeste et minimum av norsk musikk i eteren.

Dagbladet skrev lørdag om de elendige salgstallene for norske artister. En markedsandel på 15 prosent plasserte oss på en sisteplass internasjonalt i nasjonal andel av platesalg. Nå rykker norsk musikks «grand old man» ut mot NRK Radio.

- Det er så stupid at jeg til å begynne med ikke trodde det var sant.

- Sykt

Arne Bendiksen prater om de 28 låtene på radioens A-, B- og C-spillelister som blir valgt ut av et lite panel i NRK Radio, og som han mener stort sett er det eneste som blir spilt på radioen.

- Du vet det er effektiv sensur. Av et NRK-arkiv på to millioner låter får man i realiteten bare høre 28 låter til enhver tid, sier Bendiksen.

- Det er en faktisk feil, i populære program som «Reiseradioen» og «Norgesglasset» utgjør låtene fra spillelistene bare 20 prosent av totalen, sier musikksjef Per Ole Hagen i NRK P1 på telefon fra Toscana.

- Hele greia er syk. Politikerne må inn og lovfeste norske radiokanaler til å spille et minimum av norsk musikk. Hvis den ikke får spilletid på radio, vil den heller ikke selge, det sier seg selv, mener Bendiksen som også retter pekefingeren mot P4.

73-åringen, som i sin tid startet GramArt, hevder at NRKs bruk av tidligere innspillinger har blitt halvert siden 1997.

- Det betyr bare at vi spiller mer ny musikk og det må jo gagne platesalget, sier Hagen.

Brevaksjon

- I land som Frankrike og Canada selger de masse nasjonal musikk, men de har til gjengjeld lovfestet at mellom 35 og 40 prosent av musikken på radio skal være på morsmålet. Slik burde vi gjort det i Norge også. Som Europas nest minste språkområde er vi langt mer sårbare, sier Arne Bendiksen.

- Vi spiller bortimot 40% musikk laget av norske utøvere, dette tar vi ikke innover oss, sier P1s musikksjef, som ikke vil svare for P2 eller P3s musikkprofil.

Bendiksen sier han er glad i «dunk-dunk»-musikk og lager selv technolåter, men mener at radioen ikke utelukkende kan ta hensyn til ungdommen. Nå maner komponisten til aksjon:

- Skriv til politikerne, alle politikerne, fyll postkassene deres med illsinte brev. Fortell dem hva dere synes om et kommersielt musikkdiktat i en lisensdrevet statskanal.

Musikksjef i Marius Lillelien i NRK P3 var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

STARTER AKSJON: Arne Bendiksen (73) har fått nok av NRK Radios behandling av norske artister. Nå starter han brevkampanje for å få politikerne til å ta affære.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media