LEI: Christer Falck er lei av svindlere som utnytter strømmekonserter. Foto: Morten Rakke
LEI: Christer Falck er lei av svindlere som utnytter strømmekonserter. Foto: Morten Rakke Vis mer

Strømmekonsert

Forbanna på svindlere

Flere initiativtakere for onlinekonserter opplever svindelforsøk. Christer Falck er en av dem.

Publisert

Firmaet til Christer Falck, Hes & Falck, står bak produksjonsselskapet og konsertideen Koronerulling. De har i løpet av to måneder arrangert over 150 digitale konserter som har vært gratis for publikum. Men i den siste tiden har de fått et uventet problem. I chatten og kommentarfeltet under flere av konsertene har det dukket opp svindlere.

- De legger ut lenker under konsertene og ber folk trykke for å få tilgang til samme eller andre konserter. Man må gi fra seg navn, kontonummer og all annen informasjon, sier Christer Falck til Dagbladet.

I den siste den har det også dukket opp flere Facebook-arrangement som er identiske med de Koronerulling arrangerer.

- Nå kommer det spam hele tiden. De kopierer bildene våres, og legger til relevante medarrangører.

SVINDEL: Lenkene som deles i kommentarfelt og chat under konsertene fører deg til en side hvor du må registrere deg med personlige opplysninger for å se konsert. Foto: Skjermdump.
SVINDEL: Lenkene som deles i kommentarfelt og chat under konsertene fører deg til en side hvor du må registrere deg med personlige opplysninger for å se konsert. Foto: Skjermdump. Vis mer

Skal ikke gi fra seg info

Falck understreker at om noen blir bedt om å gi fra seg personlig informasjon fra noe som kan minne om Koronerulling bør det lyse en varsellampe.

- Hos oss skal du ikke gi fra deg noe. Ikke trykk på noe fra oss som ikke er åpent, sier Falck.

FALSKT: Flere falske arrangement har dukket opp som utgir seg for å være gratis strømmekonserter. Foto: Skjermdump.
FALSKT: Flere falske arrangement har dukket opp som utgir seg for å være gratis strømmekonserter. Foto: Skjermdump. Vis mer

Koronerulling er ikke de eneste som har opplevd flere forsøk på svindel. Filip Roshauw i Brakkesyke, som arrangerer online konserter, sier at de har opplevd det samme som Falck.

- Det har dukket opp lenker i kommentarfelt og i chat hos oss også. Hvis vi har søkt opp våre egne konserter så har vi sett diverse merkelige arrangementer. Dette er relativt åpenbare forsøk på svindling, sier Roshauw til Dagbladet.

Han sier at de stadig jobber med å slette og rapportere arrangementer og personene som deler lenkene.

- Dette er en hodepine, men vi må bare forsøke å rydde opp og fjerne fortløpende. Heldigvis har vi har ikke fått tilbakemelding om at noen har blitt svindlet.

Han beklager irritasjonen dette kan ha påført folk, og ber dem ta kontakt om de skal ha blitt lurt av de falske arrangementene og lenkene.

Ødelegger opplevelsen

IRRITERENDE: Egil Hegerberg sier at svindelforsøkene ødelegger for konsertopplevelsen. Foto: All over press.
IRRITERENDE: Egil Hegerberg sier at svindelforsøkene ødelegger for konsertopplevelsen. Foto: All over press. Vis mer

Egil Hegerberg, eller Bare Egil Band, har gjort flere konserter for Koronerulling. Han sier at Facebook har for dårlige rutiner for rapportering av falske kontoer og arrangementer

- For en konsert jeg hadde var det 50 separate falske arrangementer og mer enn tusen innlegg med lenker under den ekte konserten. Jeg måtte bruke en hel arbeidsdag på å fjerne arrangementer og lenker, og det er fordi Facebook har helt elendige rutiner for å fjerne kontoene. Jeg måtte gjennom tre forskjellige ledd bare for å få rapportert én konto, sier Hegerberg til Dagbladet.

Han sier at svindlerne ødelegger konsertopplevelsen.

- Det er veldig irriterende. I feeden under konserten skal man kunne snakke sammen, og få følelsen av at man opplever konserten med andre. Det går ikke når hver femte kommentar er en lenke til et falsk arrangement, sier Hegerberg.

ÅPENHJERTIG: Janove Ottesen er 40 år og yngst i sitt nye band. I forbindelse med singelslipp inviterte han til en sjelden titt inn i sitt eget hode når nye spor ble lagt i studio i Stavanger. Video Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

I april opplevde artist Janove Ottesen noe liknende. Før arrangementet dukket det opp flere lenker på Facebook. De var angivelig til nettsteder der publikum kunne se konserten.

På flere nettsteder ble folk bedt om å logge seg inn og oppgi kredittkortinformasjon. Dette til tross for at konserten var gratis.

- Vær nøye og følg med de opplysningene som blir gitt ved slike nettkonserter. Min konsert var gratis, som en gest til publikum i en vanskelig tid. Når artister spiller og håper å få inn litt penger, er det viktig at det går til dem - og ikke til svindlere, sa Ottesen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer