KOMMENTARER

Forbannelsen august

Det er ei uke igjen. Ennå er det håp om at ikke enda en forbannelse vil ramme Russland i august.

TRIUMF: Boris Jeltsin i august 1991.

Foto BØLSTAD/GEIR Dagbladet
TRIUMF: Boris Jeltsin i august 1991. Foto BØLSTAD/GEIR Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

August er blitt en forbannelsens måned i moderne russiske historie. Det meste av det som har gått galt - og det er ikke lite - har skjedd i august. Så hva skjer i år? Vel, Putin har i år - som i de fleste år - søkt et slags indre eksil i Sotsji. Også i år kombinerer han litt ferie med jobb, og tar blant annet imot utenlandske ledere i sin ferieresidens. Og trolig håper han at forbannelsen august skal skli over uten noen katastrofer.

Man kan godt regne Russlands moderne historie fra 22. august 1991. For 26 år siden idag var det KGB-styrte kuppforsøket mot president Mikhail Gorbatsjov over. Boris Jeltsin var landets helt, etter at han klatret opp på stridsvognene med soldatene som skulle gjennomføre kuppet, og talte til soldatene, media og folket. En ny tid hadde begynt. I romjula for 26 år siden ble Sovjetunionen formelt lagt ned. Nedleggelsen begynte - i august.

Optimismen var stor. Men markedsøkonomi og demokrati ble raskt til bandittøkonomi og kaos. Markedsreformer og «demokrati» - i anførselstegn, for anledningen - betydde for folk flest kaos, tap av trygge arbeidsplasser, eksplosjon av åpen vold og lovløshet, og en ideologisk selvpisking, der det som hadde vært rammene rundt menneskenes liv, det kommunistiske systemet, skulle kritiseres og tas avstand fra. Og snart var det duket for den neste rystende august, i 1998. Den var preget av devaluering og rubelens kollaps. Den fratok blant annet mennesker sparepengene, og store deler av verdien av lønn og pensjon. Men like viktig var det at finanskrisa for alvor tok fra folk troen på de vestlige verdiene mange hadde trodd på, marked og demokrati. Var Russland blitt lurt av dette Vesten?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer