TRIUMF: Boris Jeltsin i august 1991.

Foto BØLSTAD/GEIR Dagbladet
TRIUMF: Boris Jeltsin i august 1991. Foto BØLSTAD/GEIR DagbladetVis mer

Forbannelsen august

Det er ei uke igjen. Ennå er det håp om at ikke enda en forbannelse vil ramme Russland i august.

Kommentar

August er blitt en forbannelsens måned i moderne russiske historie. Det meste av det som har gått galt - og det er ikke lite - har skjedd i august. Så hva skjer i år? Vel, Putin har i år - som i de fleste år - søkt et slags indre eksil i Sotsji. Også i år kombinerer han litt ferie med jobb, og tar blant annet imot utenlandske ledere i sin ferieresidens. Og trolig håper han at forbannelsen august skal skli over uten noen katastrofer.

KATASTROFE: Ubåten Kursk gikk ned i august 2000. Foto: AP / NTB Scanpix
KATASTROFE: Ubåten Kursk gikk ned i august 2000. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
KRIG: En georgisk mann sørger over en død slektning i august 2008. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KRIG: En georgisk mann sørger over en død slektning i august 2008. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Man kan godt regne Russlands moderne historie fra 22. august 1991. For 26 år siden idag var det KGB-styrte kuppforsøket mot president Mikhail Gorbatsjov over. Boris Jeltsin var landets helt, etter at han klatret opp på stridsvognene med soldatene som skulle gjennomføre kuppet, og talte til soldatene, media og folket. En ny tid hadde begynt. I romjula for 26 år siden ble Sovjetunionen formelt lagt ned. Nedleggelsen begynte - i august.

Optimismen var stor. Men markedsøkonomi og demokrati ble raskt til bandittøkonomi og kaos. Markedsreformer og «demokrati» - i anførselstegn, for anledningen - betydde for folk flest kaos, tap av trygge arbeidsplasser, eksplosjon av åpen vold og lovløshet, og en ideologisk selvpisking, der det som hadde vært rammene rundt menneskenes liv, det kommunistiske systemet, skulle kritiseres og tas avstand fra. Og snart var det duket for den neste rystende august, i 1998. Den var preget av devaluering og rubelens kollaps. Den fratok blant annet mennesker sparepengene, og store deler av verdien av lønn og pensjon. Men like viktig var det at finanskrisa for alvor tok fra folk troen på de vestlige verdiene mange hadde trodd på, marked og demokrati. Var Russland blitt lurt av dette Vesten?

Året etter, i august 1999, ble Den ukjente etterretningssjefen Vladimir Putin statsminister. Han startet den 2. tsjetsjenske krig etter at boligblokker var sprengt i lufta i Moskva og i andre byer, også i august. Etter at Putin hadde vært president i bare et drøyt halvår sank Nordflåtens ubåt Kursk i Barentshavet, og alle 118 ombord ble drept. Ulykken avslørte kaos og mangel på profesjonalitet i forsvaret. Men i stedet for i første omgang å gå i krig med forsvaret, går Putin i krig med pressen som rapporterer om kaoset. Derfor er august 2000 skjellsettende dager for det moderne Russland.

Skjellsettende var det også i august 2008, da den georgiske presidenten Milhail Saakashvili angrep det autonome området Sør-Ossetia i Kaukasus. Putin - da som statsminister - svarte med å hive georgierne resolutt ut av Sør-Ossetia, og sende sine styrker langt inn i Georgia. Bruk av militære i konflikt med omverdenen var blitt en del av det putinske utenrikspolitiske repertoaret.

Store skogbranner og flommer er ofte terminfesta til august, og Russland har hatt sin skjerv av dem. I tillegg har det vært flyulykker og store terroraksjoner i august. Men hva kan resten av måneden bringe?

Forhåpentligvis ingen ting. De neste store terminfestede dramaene i Russland er militærøvelsen med Hviterussland i neste måned, og presidentvalget - der alle venter at Putin stiller - i mars neste år. Er forbannelsen august i ferd med å bli brutt?