Forbannet etter Spellemann-showet

Artister, jurymedlemmer og prisutdelere er skuffet over at flere kategorier ble stemoderlig behandlet under Spellemann-showet fredag.

- Det er ille. Allerede under showet begynte vi å diskutere hva vi skulle foreta oss, sier Hilde Marstrander.

Hun syntes det var en ære å bli spurt om å dele ut historiens første bluespris. Fredag tok hun initiativ til en protestaksjon og flere sluttet seg til. I går skrev hun og Ultima-direktør Geir Johnson et brev til NRK der de refser behandlingen av kategoriene blues, åpen klasse, musikkvideo, samtidsmusikk, jazz og metal.

- De fikk et B-stempel av NRK, mener Marstrander.

Uvitende

- Vi var ikke orientert om at kategoriene skulle avspises med en presentasjon der man ikke engang fortalte hvem som var nominert. Jeg følte meg ført bak lyset. Vi var indignert på sjangrenes vegne, sier hun.

I går møttes de tre nominerte i bluesklassen til bluesgalla på Muddy Waters. Det var ingen surmuling over bluesprisens skjebne, men litt skuffelse måtte Kåre Virud og prisvinner Bjørn Berge vedgå.

- Jeg er veldig glad for å få prisen, og veldig glad for at vi har fått egen bluespris. Og jeg er ikke overrasket over presentasjonen. Blues har ikke status i NRK-miljøet, sjøl om det er den musikkstilen som fenger flest nordmenn live, sier Berge.

Tidsskjema

- Man unnlater ikke å presentere de nominerte. Flere satt igjen med inntrykk av at årets prisutdeling var for mye sirkus og ablegøyer. Det ble prioritert foran presentasjon av vinnere og nominerte, sier Kåre Virud, som mener showet liknet på HitAwards.

Jurymedlem John Magnar «Hungry John» Bernes er enig.

- Det er respektløst å ikke nevne de nominerte, mener han.

NRKs prosjektleder Jon Ola Sand begrunner kuttingen av kategoriene med stramt tidsskjema.

- Dere vurderte ikke å kutte sketsjer, og beholde prisene?

- Vi kuttet ut en sketsj, men det skal jo være underholdning også. Beslutningen om hvilke kategorier som skulle kappes ble tatt i samråd med Spellemann-komiteen, sier Sand.

FEIL VALG: Hilde Marstrander, Bjørn Berge, Hungry John og Kåre Virud er opprørt over behandlingen av flere kategorier under Spellemannprisen.