FORBANNET: Investor og finansmann, Øystein Stray Spetalen, går i strupen på Dagens Næringsliv. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
FORBANNET: Investor og finansmann, Øystein Stray Spetalen, går i strupen på Dagens Næringsliv. Foto: Anette Karlsen / NTB ScanpixVis mer

Øystein Stray Spetalen refser Dagens Næringsliv

Forbannet milliardær til frontalangrep på DN: - Utdriting på rosa papir. Sleipt

Investor Øystein Stray Spetalen er forbannet over Dagens Næringslivs dekning av en hyttekrangel i Sandefjord. Kritikken av journalisten og avisen skal ha blitt delt med 20 000 personer.

(Dagbladet): «Dine saker fra lagmannsretten viderefører DNs tarvelige arv fra journalister som blant annet (navngitt person). Altså bare rot og rør, hvor hensikten er å latterliggjøre personer, vri på fakta og fremstilling, slik at saken blir spektakulær nok, skriver investor og finansmann Øystein Stray Spetalen i en e-post torsdag formiddag.

E-posten er sendt til DN-journalist Bente Bjørndal og hennes sjefredaktør Amund Djuve. Stray Spetalen kommer med krass kritikk av Dagens Næringslivs omtale av en rettssak som endte med forlik i Agder lagmannsrett denne uka.

Spetalens sauer

I den nå avsluttede konflikten har Stray Spetalen og hyttenabo i Sandefjord, Knut Rygh, kranglet om retten til bruk av et landområde hvor Stray Spetalen står som grunneier, men som Rygh, ifølge en servitutt fra 1980, har tillatelse til å bruke deler av (området mellom tomt og vannet), skriver DN i saken datert 19. oktober.

Overskriften lyder «Spetalens sauer i ny rettsrunde», og henviser til fjellsauene som Spetalen har beitende på eiendommen.

SJEFREDAKTØR: Redaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, svarer på kritikken fra Spetalen overfor Dagbladet. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
SJEFREDAKTØR: Redaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, svarer på kritikken fra Spetalen overfor Dagbladet. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

I dagens utgave av Dagens Næringsliv omtales forliket mellom partene. Overskriften lyder «Gir nabo lov til å klippe gresset».

- Klipp og lim, utelatelser og strekking av fakta for å stille rettskafne personer i et dårlig lys er Amund Djuves redaksjonelle linje. Utdriting på rosa papir. Sleipt, fortsetter finansmannen i e-posten.

- Eventyrhistorie

Spetalen mener DN har utelatt en rekke sentrale sider og poenger av tvistesaken som kom fram i retten.

- Ved å gjengi dette ville selvfølgelig hele eventyrhistorien over fire sider i en næringslivsavis falle helt sammen, skriver Stray Spetalen i e-posten.

Han reagerer også på at journalist Bjørndal velger å bruke spalteplass på at han skiftet klær før en befaring på hytteområdet.

- Du klipper og limer fra dommersamtalen. Det hele minner meg om tiden før internett. Da dere var kongen på sannhetshaugen og hadde all makt. Den tiden er over, fortsetter investoren i e-posten og forteller at den er delt med en rekke personer.

- Sendt til 20 000

- Som vanlig har jeg distribuert korrespondansen med deg til mine 20 000 epostadresser. Debatten om DNs framtid er god underholdning for mange. Om en stund vil du sikkert finne den på Facebook også. Ikke i morgen, men om en stund, skriver Stray Spetalen i e-posten.

Finansmannen forteller at det er flere enn ham som er lei av «feilinformasjonen» til DN.

- Dere må nok ikke nedbemanne mer i år. Men avgrunnen nærmer seg. Hovedårsaken er feilinformasjonen som leserne er lei av. Når en tvistesak om «sauehold» er hovedoppslaget i en næringslivsavis og innholdet i artikkelen hører hjemme hos Asbjørnsen & Moe går det fort, hevder Stray Spetalen i e-posten.

- Hans privelegium

Journalist Bente Bjørndal i Dagens Næringsliv ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Hun henviser til sjefredaktør, Amund Djuve.

Djuve sier han registrerer kritikken fra investoren.

- Stray Spetalen må reagere akkurat som han ønsker, og vil han sende e-poster til 20 000 personer, er det hans privilegium. Vi merket faktisk at trafikken på saken gikk opp etter han sendte den ut, sier Djuve til Dagbladet og fortsetter:

- Vi mener det er gitt en grei beskrivelse av hendelsesforløpet i og utenfor rettssalen. Det er verdt å merke seg at Spetalen tapte i tingretten og at saken endte med forlik før domsavsigelse i lagmannsretten.

- Relevant sak

- Det kan virke som Stray Spetalen føler seg gjort narr av. Hva tenker du om det?

- Vi vil ikke gjøre narr av noen. Vi mener dette er en relevant sak å dekke. Det er mange i Norge som opplever lignende nabokonflikter. Derfor er det interessant og relevant å legge fram saksgangen for leserne våre.

Djuve tar ikke den særdeles krasse kritikken fra Stray Spetalen spesielt tungt.

- Mediebransjen har problemer, men at vi dekker saker Stray Spetalen ønsker at vi ikke skal dekke er ikke et av dem, sier han og fortsetter:

- Det er ikke første gang en avisredaksjon merker at Spetalen er veldig tydelig når han opplever omtale han ikke liker. Jeg mener å huske at da VG dekket en nabofeide på Bygdøy gikk han til angrep på en av deres fotografer, sier Djuve.

- Hvorfor er ikke poengene Spetalen sikter til som er utelatt omtalt hos dere?

- Det er foretatt en journalistisk vurdering av hva som er relevant for å belyse en sak som Spetalen tapte i tingretten og som i lagmannsretten endte med et forlik der han betaler motparten, sier Djuve til Dagbladet.

- Feig penn

Dagbladet har vært i kontakt med Øystein Stray Spetalen, og forelagt ham uttalelsene til Djuve. Han svarer følgende:

«Amund Djuve kunne i mange år gjemme seg bak den feige pennen og unnlate å gi motparten anledning til å gi korrekt informasjon i ulike saker. Det er vondt for Amund Djuve å få distribuert den korrekte versjonen til titusenvis av mennesker via internett, slik at hele hans redaksjonelle linje blir kledd naken i offentligheten. I dag har titusenvis av personer fått gjengitt den korrekte versjonen av som skjedde i rettsaken som avviker helt fra eventyret som DN fremla for sine lesere. Jeg går ut i fra at Dagbladet legger ved hele min mail til Amund Djuve slik at fantestrekene hans kan bli avslørt».

Han informerer også om at korrespondansen med Dagbladet er delt med rundt 1000 personer som er «spent på hva som trykkes».

Amund Djuve er forelagt uttalelsene til Spetalen.

- Vi ville svært gjerne ha hans kommentarer, men han ville ikke gi noen kommentar. At Spetalen ikke liker dekning av en sak som endte med at han betaler motparten, betyr ikke at dekningen er feil, skriver sjefredaktøren i en sms til Dagbladet.

Les hele e-posten fra Spetalen til Dagens Næringsliv her.