Forbannet på Lønning

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er mektig forbannet på TV2s Per Ståle Lønning. I tv-programmet «I kveld med Per Ståle» blir han utsatt for et fiktivt intervju med kinesisk tv. Da bløffen ble kjent, ville han trekke intervjuet - men Lønning nekter.

- Siden Lønning verken tar hensyn til telefonhenvendelse eller brev fra statsråden, kommer vi ikke til å bruke mer tid på saken, sier informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik i Finansdepartementet.

Kunstneren Odd Nerdrum har også trukket et rølpeintervju for Lønnings tv-program.

TV2-bløff

I sitt nye tv-program, som har premiere i morgen, har han alliert seg med kineseren Gong. Gong har i flere måneder intervjuet folk uten å fortelle at han arbeider på oppdrag fra Lønning og TV2.

- Finansdepartementet fikk en henvendelse fra en kvinne, som i ettertid viste seg å være Per Ståle Lønnings researcher, om ikke kinesisk tv kunne få et intervju med Schjøtt-Pedersen. Tida var knapp, men vi ønsker jo og vise sjenerøsitet og gjestfrihet overfor utenlandsk tv, så ministeren ble hentet ut midt i en stortingsdebatt for å få til intervjuet. Schjøtt-Pedersen opplevde intervjuet i Stortingslobbyen som ubehagelig, ekkelt og lite morsomt, sier Skånvik.

Skikkelig forbannet

Da ble kjent at TV2 sto bak spøken, ble han mektig irritert. Et av spørsmålene han fikk, var: «Du som heter Schjøtt-Pedersen, er faren din slakter, eller?»

- Jeg ringte umiddelbart til Lønning og trakk intervjuet.

Han oppførte seg temmelig arrogant, og ville ikke høre på meg. Han ville i så fall ha det fra statsråden personlig, sier Skånvik.

Hun opplyser at Schjøtt-Pedersen gjerne deltar i moroprogrammer, og at han bl.a. skal til Tore Skoglund i «Rorbua», men at Lønnings frilanser Gong var pinlig ubehjelpelig. At TV2 også løy for ham, og at han måtte droppe andre avtaler, er også en årsak til hans irritasjon mot Lønning.

- Schjøtt-Pedersen skrev deretter et brev, men Lønning har ikke tatt det til etterretning, sier Skånvik. - Brevet er stilet til ham, og journalført i departementet.

Lønning sier til Dagbladet at telefonsamtalen med finansministerens infosjef er ukjent for ham.

Nekter kjennskap

- Du skal ha bedt infosjefen om at Schjøtt-Pedersen selv fikk ta kontakt med deg. Nekter du også kjennskap til brevet han sendte?

- Brev? Det fins muligens et brev. Det er kanskje sendt til TV2. Jeg kjenner ikke til det, sier Lønning.

Han opplyser at Gong, som han konsekvent omtaler som kineseren, har gjort mange intervjuer som blir droppet.

- Nerdrum-intervjuet bruker vi ikke, men det er fordi det er dårlig. Innslaget med Schjøtt-Pedersen er veldig morsomt, sier Lønning.

PROVOSERER: TV2s Per Ståle Lønning og stuntreporteren Gong er i konflikt med Eirik Schjøtt Pedersen. - Lønning oppfører seg frekt og arrogant, sier infosjef Anne-Sissel Skånvik ved Finansministerens kontor.Foto: LARS EIVIND BONES