Filmanmeldelse: «Old Henry»

Forbaska bra western

Old Henry er mannen du ikke kødder med. Filmen om ham treffer deg midt i fleisen.

SE TRAILER: «Old Henry» er en action western om en bonde som lever et tilsynelatende rolig liv, helt til han tar seg av en mystisk skadet mann med en veske full av penger. Video: Another World Vis mer
Publisert

FILM: I løpet av noen skrekkinngytende åpningsminutter levnes det lite tvil om hva westernfilmen «Old Henry» skal handle om: Vi befinner oss på den amerikanske prærien på begynnelsen av 1900-tallet. Tre menn, med sheriff-stjerner på brystet, leter etter en såret mann som har kommet seg unna, og etter en blodig utspørring, fortsetter de jakta.

«Old Henry»

Western/action

Regi: Potsy Ponciroli
Skuespillere: Tim Blake Nelson, Stephen Dorff, Trace Adkins, Scott Haze, Gavin Lewins
Premieredato: 3. juni 2022
Aldersgrense: 15 år

«Forbaska god western!»
Se alle anmeldelser

Kanskje er det den minst originale måten å starte en spenningsfilm på. Men når man tidlig tror at man vet hvilken retning filmen skal dreie, er det godt å se at overraskelsene ligger på lur gjennom resten av handlingen som egentlig heller ikke er særlig komplisert. I hvert fall ikke hvis man sammenlikner den med westernfilmer som «Django Unchained» eller «Den gode, den onde og den grusomme».

Det er likevel en snerrende film som griper tak i deg fra start. Velskrevet, velspilt og uten altfor mye snakk av den typen som får deg til å lure på når selve handlingen dukker opp.

Overbeskyttende far

Vi følger den lavmælte bonden Henry (Tim Blake Nelson). Han lever et tilbaketrukket liv sammen med tenåringssønnen Wyatt (Gavin Lewis) på en enslig gård langt inn i den amerikanske huttiheita. Wyatt er ikke særlig interessert i å holde i gang en gårdsdrift i ingenmannsland. Han vil komme seg vekk, se resten av landet, og hevder å kunne takle enhver utfordring som vil komme hans vei. Men Henry er den karakterfaste, overbeskyttende faren og mener at sønnen ikke har noe å gjøre utenfor gården som holder dem i livet. Det er tydelig at Henry har vært ute altfor mange vinternetter før Wyatt ble unnfanget. Verden er for brutal for en pjokk som tror han er mann.

Tryggheten på gården forsvinner brått når Henry kommer over den sårede mannen (Scott Haze). Ved siden av ham ligger en salveske full av dollarsedler. Henry vet at dette betyr trøbbel, og alt han bør gjøre for å holde seg selv og Wyatt trygge, er å etterlate mannen og pengene der han fant dem.

Men så er det noe godt i gamle Henry, da. Han bestemmer seg for at det beste er å pleie mannen. En mann som seinere hevder å være sheriff.

VISUELT VAKKER: Den amerikanske prærien er en evigvarende kulisse i Old Henry. Foto: Another World
VISUELT VAKKER: Den amerikanske prærien er en evigvarende kulisse i Old Henry. Foto: Another World Vis mer

Mistenkelige Henry

Like etterpå kommer de tre jagende mennene, ledet av Ketchum (Stephen Dorff), ridende inn på gården til Henry. De hevder at det er de som er sheriffer, og at den sårede mannen er en bankraner, ikke en sheriff.

Henry stiller seg sidelengs i døråpningen med en pistol som om han er klar til duell, og han lyver: Han har ikke sett noe til den sårede mannen. Mennene trekker seg tilbake, men Ketchum aner ugler i mosen. Ikke bare vet han at Henry lyver, men det er noe mistenkelig ved denne fyren som sier at han bare er en vanlig bonde.

Ketchum kommer etter hvert tilbake med flere menn, og det tar ikke lang tid før helvete bryter løs på gården. Og Henrys fortid kommer til slutt fram.

Tro mot sjangeren

«Old Henry» er ingen klassisk westernhistorie med horder av cowboyer i salen, indianere med pil og bue, lokale vannhull med skitne drukkenbolter, eller fremmede ridende inn i søvnige byer med hatten trukket langt nedover øynene. Likevel er den tro mot sjangeren ved at den holder seg til et verdig klimaks med en troverdig antihelt i hovedrollen. Dialogen er sparsom og stødig. One-linerne så fete at man får lyst til å spole tilbake for å høre dem igjen.

Film-lokasjonen holder seg utelukkende til gården, og casten er liten, uten nevneverdige kjente skuespillere. Det er en påminnelse om at en ordentlig god film, ikke trenger å koste over hundre millioner dollar å lage.

OLD HENRY: Tim Blake Nelson har ingen kuler å miste i rollen som Henry. Foto: Another World
OLD HENRY: Tim Blake Nelson har ingen kuler å miste i rollen som Henry. Foto: Another World Vis mer

At historien er engasjerende, er først og fremst takket være et stødig manus, båret på hovedskuespiller Nelsons skuldre. Til tross for at mannen har figurert i både tv-serier og filmer siden begynnelsen av 90-tallet, vil nok mange hevde at de aldri har sett ham på skjermen før. Regissør Potsy Ponciroli har valgt en mann med så rå skuespillerferdigheter at man skulle ønske tungvekterne i bransjen hadde tort å benytte seg av flere «ukjente» i større roller på lerretet. Det ville uten tvil gitt flere filmer et større lag av autentisitet enn tilfellet er nå.

En tsunami-effekt

Uten å komme med noen spoilere, bygger manuset på en god idé som leker med en ekte amerikansk legende. På mange måter kan filmen derfor sees på som et endelig punktum på western-æraen som døde før første verdenskrig. Og hvor brutal og hjerterå man måtte være for å holde seg i livet der lovløsheten var loven.

Dette er en drivende spennende historie om overlevelse, og et brennende ønske om å gjøre bot med sin fortid for å komme seg videre i livet. For desto nærmere man kommer filmens klimaks, blir de små dryppene som utgjør Henrys fortid til slutt en tsunami-effekt av sjokk som treffer deg midt i fleisen.

Det er forbaska digg å kjenne på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer