Anmeldelse: «Flus» på NRK

Forbasket morsom

NRK-serien «Flus» har en eim av Tarantino over seg, men feiger dessverre litt ut og gangsterkomedien blir et reint Herman Flesvig-show.

TRAILER: Herman Flesvig spiller én av hovedrollene i den nye NRK-serien «Flus». Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV: «Cola er bra for kroppen, det er som Omega 3, bare at det sparker litt mer altså». Ta vel imot, en villstyring av en kokainsniffende, Even «Party» Bakke, spilt av Herman Flesvig, i dramagangsterkomedien, «Flus».

FLUS

Dramakomedie

Tidspunkt: 28. oktober
Beskrivelse: Manus og regi: Yosef Woldemariam og Mikael Samuelsen
Kanal: NRK

«Mollstemt klangbunn, litt Pelle og Proffen og mye Ola Halvorsen»
Se alle anmeldelser

Flesvig er både en styrke og svakhet for serien. En styrke fordi han er forbasket morsom. En liten svakhet fordi han stjeler alle scenene han er med ifra alle de andre skuespillerne. Beklager. Men, først må vi spole VHS-kassetten på movieboxen tilbake til hovedstaden og året 1999.

Eminem utgir, «The Slim Shady LP», Manchester United vinner The Treble, NATO går til krig mot Jugoslavia, det er et grufullt massedrap på Columbine High School og vi må aldri glemme, Arve Beheim Karlsen, som jages og drukner i Sogndalselva.

Oslo by night

I tillegg er det altså patetiske pakistanske gjenger som driver med organisert faenskap i Oslo by night. De to gode, og relativt nye, serieskaperne tar oss rett inn i dette urbane, passe råe og for de fleste av oss, helt lukkede brorskapet der alle sammen snakker fort, i gåter og med drøssevis av corny metaforer.

BÆBS: Hovedrollefiguren Bæbs er stilrent og tankefullt spilt av skjermvennlige Filip Bargee Ramberg.Foto: NRK
BÆBS: Hovedrollefiguren Bæbs er stilrent og tankefullt spilt av skjermvennlige Filip Bargee Ramberg.Foto: NRK Vis mer

Men, hadde en tjukkas som meg laget denne ville det rettmessig haglet med kritikk om fordommer, stigmatisering og rødt kort fra SOS rasisme, men «Flus» er integrering på høyt – og lavt – plan, (bror). De aller fleste karakterene i «Flus» framstår noe språk- og identitetsforvirret. Her hører og ser vi de fleste sjatteringer, sjargonger, sosiolekter i en deilig, fri flyt, og med et frodig ordforråd (er det lov å skrive kebabnorsk i 2022?) som nok er gatas unge parlament verdig.

«Flus» har også et stort og godt hjerte for alle som vokser opp utenfor gitte urnorske rammer av strekkbukser og brun saus, men hovedhistorien er ikke særlig nyskapende, og den legger også ut mange høye snubletråder for seg selv for å bli helt troverdig som drama. Les, «Party».

Kanskje skulle «Flus»-gjengen våget å dra opp flere av Tarantino-kortene oftere, og dermed blåst i de noe politisk korrekte storsamfunnets kollektive konvensjoner og konsekvenser.

Vi skimter nemlig flere saftige smuler fra dinerbordet fra den beste, «Pulp Fiction». Se sjøl, og hør bare latteren til Koko med meir.

«Flus», betyr spenn/gryn/grunker/lax. Serien har teft og tendenser, men havner også litt mellom to stoler, både på Kebabhuset og på Barock. Hovedhistorien blir en smule statisk og forutsigbar.

Humorgeniet

Dramabiten blir da også effektiv skallet ned av Herman Flesvig i rollen som, «Party». Han gløder. Humorgeniet tar fram alt han har i sitt skrin, og det funker selvsagt, som «en jævla donkey», som han banner.

Vi som er hekta på, «Førstegangstjenesten», hører, ler og ser derfor en sabla spin off-hybrid av minst tre av hans karakterer fra denne serien: Ola Halvorsen, Preben Lohrengren og Ahre-Ketil Lillehagen. Dermed blir det vanskelig helt å få et godt fotfestet i dramabiten etter å ha vært utsatt for «Party».

Fyren som siden oppveksten har vært bestevenn med hovedrollefiguren, Bæbs, stilrent og tankefullt spilt av skjermvennlige, Filip Bargee Ramberg.

Pelle og Proffen

Bæbs og «Party» framstå kanskje som de litt uskikkelige svirebrødrene til Pelle og Proffen. Bæbs er en ung fyr som bor sammen med ei sliten og syk mor. Rundt ham i nabolaget er det et par dustegjenger som styrer, frister, truer og vil ha de unge med. Bæbs har ikke har noe brennende ønske om å være med i noen av gjengene som rivaliserer øst for Akerselva. Problemet til Bæbs er at hans oppvekst – og bestevenn nettopp heter, Even «Party» Bakke.

Tobias Haile Furunes debuterer med lunefull stil som skuespiller i rollen som Kelechi. Chirag Rashmikant Patel fra Karpe er lavmælt og vi må nok si, isende cool, som gangsterkongen Asim.

I tillegg må vi ikke glemme selveste pilledronninga, Shadia, spilt av Magica fra Tryll. Nei da, av Danu Sunth. Et stilfullt funn.

Kvalitet

Manus- og regiduoen, Yosef Woldemariam og Mikael Samuelsen, vil realt mye, og det er bravo. Men, vi sitter igjen en følelse av at de helt ikke har klart å bestemme seg om dette skal være en knallhard gangsterserie, som svenske, «Snabba Cash», dandert på en på en spikermatte av grovkornet karikert, satire eller om de vil lage lillebroren til «Schpaaa» som tuller, morraknuller og knaller rundt i strøket, «Døden på Oslo S».

Men, bevares: «Flus» føyer seg inn i rekken av sober kvalitet av noen NRK-produksjoner de siste åra, (Rådebank/Skam), med et klokkeklart budskap i bunnen for å belyse og berøre, og dette med mest mulig info i episoder på maks en halvtime.

PARTY IN DA HOUSE: Uansett om de andre karakterene i den nye NRK-serien, «Flus», skal være de tøffeste som går og står breialt i sneakers, så er det Herman Flesvigs, Even «Party» Bakke. som raner til seg oppmerksomheten i alle de scenene han er med i. Det er ikke lett å skinne når «Party» er in da house. Foto: SPARK
PARTY IN DA HOUSE: Uansett om de andre karakterene i den nye NRK-serien, «Flus», skal være de tøffeste som går og står breialt i sneakers, så er det Herman Flesvigs, Even «Party» Bakke. som raner til seg oppmerksomheten i alle de scenene han er med i. Det er ikke lett å skinne når «Party» er in da house. Foto: SPARK Vis mer

Vi kan legge til at møtene med Oslos gjengmiljø er moderne i uttrykket, myntet på dagens TikTok-generasjon. Kjapp i klippen. Tidsriktig voiceover, og lite daffe pausefisker å skue mellom de mange verbale slagene. Stilig filmet også med Ray Ban på objektivet – dunkle drifter i aksjon.

Serien i åtte deler har en nedtonet, men har en effektiv tidskoloritt med musikk fra Faithless, DJ med house & tekno, litt Jokke, Beastie Boys, mye 2Pac og landeplagen fra 99, «Livin´la Vida Loca», med Ricky Martin. Vi sneier også innom Fokus Bank. Nokia-telefonene tappes for batteri med et vell av kameraløse tekstmeldinger. Vi får også litt hetta via Fila-kolleksjonen. Ellos for fred.

Internett-tilgangen i 1999? Vel, Bæbs spør moren sin om naboen har internett før vi ser ham sittende bak ei beist av en datamaskin der søkemotoren er: AltaVista, baby.

*Anmeldelsen er basert på seks av åtte episoder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer