Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forbedret naboskap

Ingress

Meninger

Etter mer enn 50 års iskaldt fiendskap ser det ut til at forholdet mellom nabolandene USA og Cuba endelig kan begynne å normalisere seg igjen. I to nærmest synkroniserte tv-taler onsdag informerte USAs president Barack Obama og Cubas president Raúl Castro om sine intensjoner om å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene. Det er et historisk gjennombrudd. Fra Obamas side må det karakteriseres som djervt. Han har ingen fullmakter til å oppheve den økonomiske blokaden av Cuba. Det er opp til Kongressen å omstøte den såkalte Helms-Burton Act fra 1996. Når Republikanerne får flertall i både Senatet og Representantene hus over nyttår, er det lite trolig at det vil skje.

Men det er mye annet Obama kan gjøre for å lempe på forholdet. Det har pågått hemmelige forhandlinger mellom de to landene de siste 18 månedene. Pave Frans skal ha vært instrumentell i samtalene som nå har ført til en fangeutveksling. De siste detaljene ble gjennomgått i en 45 minutter lang telefonsamtale mellom de to presidentene. Det er den første direkte, substansielle kontakten mellom de to landenes statsoverhoder på over 50 år.

Avtalen mellom dem innebærer at USA skal lette på restriksjonene mot reiser til Cuba, bankforbindelsene skal normaliseres og handelen økes. USA vurderer også å slette Cuba fra listen over stater som finansierer terrorisme. Cuba har på sin side gått med på å løslate 53 politiske fanger og på sikt liberalisere tilgangen til Internett. Selv om blokaden formelt sett fortsatt står ved lag, ønsker Obama en debatt i USA om å oppheve den. Mye taler for at han har den amerikanske opinionen med seg. En meningsmåling i The New York Times tidligere år viser at seks av ti støtter en oppmyking i forholdet. Den mest innbitte generasjonen av Castro-hatende eksilkubanere i Miami er i ferd med å bli borte.

Det viktigste formålet med USAs sanksjoner mot Cuba har vært en strategi for å framprovosere regimeendring på øya. Stadig flere i USA erkjenner at det har vært en totalt mislykket politikk. Cubas totalitære ettpartisystem har bestått uanfektet av Sovjetunionens sammenbrudd, Berlinmurens fall og USAs blokade. Det er Raúl Castros økonomiske reformprosess som har gitt forventninger om større politisk åpenhet. En normalisering i forholdet til USA vil forhåpentligvis hjelpe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media