LEDER

Forbedret naboskap

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Etter mer enn 50 års iskaldt fiendskap ser det ut til at forholdet mellom nabolandene USA og Cuba endelig kan begynne å normalisere seg igjen. I to nærmest synkroniserte tv-taler onsdag informerte USAs president Barack Obama og Cubas president Raúl Castro om sine intensjoner om å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene. Det er et historisk gjennombrudd. Fra Obamas side må det karakteriseres som djervt. Han har ingen fullmakter til å oppheve den økonomiske blokaden av Cuba. Det er opp til Kongressen å omstøte den såkalte Helms-Burton Act fra 1996. Når Republikanerne får flertall i både Senatet og Representantene hus over nyttår, er det lite trolig at det vil skje.

Men det er mye annet Obama kan gjøre for å lempe på forholdet. Det har pågått hemmelige forhandlinger mellom de to landene de siste 18 månedene. Pave Frans skal ha vært instrumentell i samtalene som nå har ført til en fangeutveksling. De siste detaljene ble gjennomgått i en 45 minutter lang telefonsamtale mellom de to presidentene. Det er den første direkte, substansielle kontakten mellom de to landenes statsoverhoder på over 50 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer