Forbeholdes ikke de beste

Kl. 13 offentliggjøres vinneren av Nobels litteraturpris.

Norske forfattere mener kvalitet alene ikke er nok til å få Nobels litteraturpris.

– Svenska Akademien sier det eneste kriteriet bak kåringen av nobelprisvinneren er «litterær kvalitet, litterær kvalitet, litterær kvalitet», forteller forfatter Jan Kjærstad.

Men fullt så enkelt er det nok ikke.

– At det er andre motiver bak vil de ikke innrømme om man så truer dem med hagle. Men det er klart de ønsker å ha et spekter av forskjellige typer forfattere som vinnere over tid, sier Kjærstad.

USA vs. Sør-Korea

Klokken 13 i dag offentliggjør Svenska Akademien hvem som får Nobels litteraturpris 2007. Vinneren får 10 millioner svenske kroner under Nobeldagen 10. desember i Stockholm. Jan Kjærstad håper en amerikansk romanforfatter stikker av med seieren i år.

– Min favoritt har lenge vært amerikaneren Don DeLillo, han skriver skjorta av alle. DeLillo ligger i forkant og fanger opp ting vi andre bare har en fornemmelse av. Han har et beundringsverdig gehør for hva som skjer med mennesket som vesen, sier Kjærstad.

Men det holder ikke til å få en nobelpris, ifølge forfatteren.

FAVORITT, MEN NEPPE VINNER: Det er mange som unner Don DeLillo å vinne Nobels litteraturpris. Men Jan Kjærstad tror prisen går til en mindre episk forfatter i år, kanskje en lyriker. Foto: TORE BERGSAKER/DAGBLADET
FAVORITT, MEN NEPPE VINNER: Det er mange som unner Don DeLillo å vinne Nobels litteraturpris. Men Jan Kjærstad tror prisen går til en mindre episk forfatter i år, kanskje en lyriker. Foto: TORE BERGSAKER/DAGBLADET Vis mer

– Jeg tror ikke han vinner, forteller han. For i fjor gikk nemlig prisen til den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk.

– Derfor er kanskje kvoten for episke romanforfattere oppfylt, og mulig Svenska Akademien i stedet skuler mot prosa og lyrikk.

– Så dersom jeg skal tippe, går jeg for en sørkoreaner som heter Ko Un. Han er poet og buddhistisk munk, og skriver i mange sjangere, sier Kjærstad.

Nordisk vinner?

Alfred Nobel forbød at nasjonale hensyn skulle tas når Nobelkomiteen vurderte kandidatene. Sist noen fra Norden vant var i 1974, da svenskene Eyvind Johnson og Harry Martinson delte prisen.

– Den eneste verdige kandidaten fra Norden nå mener jeg er danske Inger Christensen. Hun er for meg en gigant, og høyt aktet i Europa for sine epokegjørende dikt, forteller Kjærstad.

Også forfatter Hanne Ørstavik nevner danske Christensen som en favoritt, og legger til:

– Svenske Birgitta Trotzig. Hun sitter selv i Svenska Akademien, og er mest kjent for «Dykungens dotter». Trotzig skriver prosalitteratur i et mytologisk landskap, og jeg liker hvordan hun klarer å gå så tett inntil mennesker, forteller Ørstavik. Hun er enig med Kjærstad i at det ofte ligger flere agendaer enn det litterære bak en slik prisutdeling.

Begge blir støttet av Knut Faldbakken.

– At en så tung prisutdeling har underliggende kulturpolitiske motiv er helt opplagt. De føler hele verden skal dekkes, og det blir litt som «FNs litteraturpris», sier Faldbakken.

Litterær rettferdighet

Faldbakken blir ikke overrasket om prisen går til en ukjent forfatter fra den tredje verden, for å bøte på den vestlige skjevheten prisen har lidd under. Frankrike og USA, med Storbritannia på tredje, er de landene som har vunnet flest ganger. Faldbakken krysser fingrene for en amerikaner også i år.

– Phillip Roth har holdt en konsekvent høy standard, og skrevet innsiktsfullt og inngående om menneskets plass i samtida. Han er ukorrumpert av trender, og en verdig kandidat, sier Faldbakken.

Anne B. Ragde ønsker også at litteraturprisen går til USA, og etterlyser «litterær rettferdighet»; En nobelpris fri for kulturpolitiske motiver.

– Om amerikanske Cormac McCarthy vinner så oppnår vi det. Jeg har ment i årevis at han er en soleklar kandidat, og skal gråte og sprette sjampanje om han får prisen. Vi må se på litteraturen, og ikke ha andre agendaer, slår Ragde fast.

Uansett hvem som ender opp med prisen, er en ting sikkert, mener Kjærstad.

– Kontroversielt blir det alltid, noe som skaper litterær diskusjon. Og det kan aldri skade, sier han.

HEIER PÅ DELILLO: Jan Kjærstad med noen av sine favoritter: Ko Un, Don DeLillo og Inger Christensen. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET