FYSISK UTFORDRENDE: Skuespiller Aksel Hennie er godt i gang med forberedelsene til NRKs nye krigsdrama «Nobel. Fred for enhver pris». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FYSISK UTFORDRENDE: Skuespiller Aksel Hennie er godt i gang med forberedelsene til NRKs nye krigsdrama «Nobel. Fred for enhver pris». Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Forbereder seg med våpentrening

For å tre inn i rollen som løytnant i NRKs nye krigsdrama, får skuespiller Aksel Hennie hjelp av personer som tidligere var knyttet til Forsvarets spesialkommando.

(Dagbladet): - Når Per-Olav Sørensen skal lage et prosjekt, så rekker jeg opp hånda med én gang. Jeg er veldig glad i ham som kompis, men han er også en av de mest interessante regissørene jeg har jobbet med.  

Mandag ble det klart at skuespiller Aksel Hennie (39) har kapret hovedrollen i NRKs nye krigsdrama «Nobel. Fred for enhver pris».

Serien handler om løytnanten Erling Riiser, spilt av Hennie, som endelig kommer hjem til familien etter et spesialoppdrag i Afghanistan. Riiser ser fram til å legge krigen bak seg, men oppdraget er ikke over. Løytnanten blir dermed en brikke i et stort politisk spill uten å vite hvem som står bak. Både Norge og familien hans er i fare.

Våpentrening og nærkamp - Jeg er midt inni forberedelsesprosessen nå. Heldigvis er det skrevet en del litteratur, også i Norge som det går an å gjøre research på. Selv har jeg daglig kontakt med det miljøet som vi skal portrettere. Jeg følger et fysisk treningsopplegg som de har lagt opp, samtidig som jeg prøver å bygge meg opp en mental forståelse av hva de faktisk går gjennom, forklarer Hennie til Dagbladet.

- På hvilken måte trener dere sammen?  

- Det er alt fra våpentrening til nærkamp, kondisjon og styrke. Dette er for å bygge opp en fellesfølelse, men også for å få forståelse av alt vi skal gjøre.  

- Krever denne rollen mye av deg fysisk?  

- Jeg trener masse. Forsvarets spesialkommando er noen av verdens beste og mest trente soldater. Norge har klart å utdanne en spesialstyrke som også av andre nasjoner blir sett på som noen av de dyktigste i verden. Da kan man ikke komme på settet og være slapp i fisken.   

Følger et treningsopplegg Regissør Per-Olav Sørensen forklarer til Dagbladet at produksjonen ikke har et offisielt samarbeid med Forsvarets spesialkommando, men at de blant annet jobber med personer som tidligere har tjenestegjordt i FSK.

- Vi har blant annet et samarbeid med Forsvaret når det gjelder materiale. Dette går ikke på tematikken, men mer på det du kan kalle en manussjekk, slik at vi faglig sett er i nærheten av virkeligheten. Vi får også hjelp med uniformer og våpen, samt det å få gutta i god fysisk form, sier han.

Til tross for at Aksel Hennie har hatt flere roller i ulike store Hollywood-produksjoner den siste tida, var det ikke selvsagt at nettopp Hennie skulle få hovedrollen.   

- Jeg måtte prøvespille som alle andre. Det gjør at man må skjerpe seg, og at man får et fokus inn mot prosjektet. På samme tid føles det ekstremt mye bedre når man klarer det. Da føles rollen fortjent.

Innspillingen av prosjektet starter allerede 14. april, og har et budsjett på totalt 68 millioner kroner. På rollelista for øvrig står navn som Anders Danielsen Lie, Danica Curcic, Atheer Adel, Ayesha Wolasmal, og Christian Rubeck.   

- Vil skape debatt Fra tidligere har Hennie blant annet portrettert motstandsmannen Max Manus i krigsfilmen med samme navn. Skuespilleren forklarer at interessen for krigsdrama absolutt er stor, men at det må ligge noe større bak.      

- Jeg interesserer meg for den gode historien, uavhengig om det er krig eller fred. Men selvfølgelig finnes det ofte svært sterke historier i krigssituasjoner, fordi mennesker er så presset.  

Regissør Per-Olav Sørensen forklarer til Dagbladet at innspillingen skal foregå i Norge og Tjekkia, samt et Afghan-lignende land, som enda ikke er bestemt, men som trolig blir Marocco.

- Vi går inn i mange av de rommene hvor avgjørelser vedrørende norske soldater blir tatt, og ikke minst hva de gjør, eller praktiserer. Dette er ingen vanlig patrulje, dette er en skarp patrulje med skarpe oppdrag, sier han.

På lik linje med Sørensen tror og håper Hennie at serien vil skape debatt.   

- Jeg kan ikke si så mye om hvilken retning serien tar. Men, ja. Hvis ikke den skaper debatt blir jeg veldig forundret.

KLAR FOR TV-RUTA: Aksel Hennie sammen med Anders Danielsen Lie, Tuva Novotny, Ayesha Wolasmal, Christian Rubeck, Danica Curcic og Atheer Adel. Til venstre står regissør Per Olav Sørensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR FOR TV-RUTA: Aksel Hennie sammen med Anders Danielsen Lie, Tuva Novotny, Ayesha Wolasmal, Christian Rubeck, Danica Curcic og Atheer Adel. Til venstre står regissør Per Olav Sørensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer