Forbereder seg på intens terrordebatt

Skal blant annet se på hvordan kunsten blir påvirket av trusler.

VIKTIG DEBATT: Direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås mener ytringsfrihetsdebatten er viktig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIKTIG DEBATT: Direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås mener ytringsfrihetsdebatten er viktig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor høst ble den østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke tildelt den internasjonale Ibsenprisen. Men tildelingen vakte stor motstand. Kritikerne mener at hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne. Forfatteren har også holdt tale i begravelsen til Slobodan Milosevic. Dette er utgangspunktet for Fritt Ords konferanse på Litteraturhuset  lørdag, som har fått navnet «Kunstneres ansvar i offentligheten og den politiske sfære».

- Debatten rundt tildelingen er en av de største ytringsfrihetsdebattene vi har hatt på mange år. Vi skal forsøke å ta den videre og problematisere kunstneres forhold til politikk og ytringsfrihet, og kunstnere som politiske aktører. Forfattere har ofte lett for å slippe til orde. Vi skal derfor se på hvorvidt de har et spesielt ansvar, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås til Dagbladet.

- Det ser ut til å bli 200 deltagere, og jeg tror det blir en intens debatt gjennom hele dagen, legger han til. 

Vil bore i ubehaget Blant andre skal Kaja Schjerven Mollerin, doktorgradsstipendiat i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, og Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende og forfatter holde foredrag. Sistnevnte har lenge vært opptatt av spørsmål om ytringsfrihet, primært siden forrige karikaturstrid. Hun mener det handler om å plassere kunsten og kulturen i disse diskusjonene. Derfor er det viktig for henne å delta på lørdagens konferanse. Hun ønsker å bore i og utfordre ubehaget i det å forsvare ulike ytringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.