Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forbereder seg på intens terrordebatt

Skal blant annet se på hvordan kunsten blir påvirket av trusler.

VIKTIG DEBATT: Direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås mener ytringsfrihetsdebatten er viktig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIKTIG DEBATT: Direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås mener ytringsfrihetsdebatten er viktig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I fjor høst ble den østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke tildelt den internasjonale Ibsenprisen. Men tildelingen vakte stor motstand. Kritikerne mener at hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne. Forfatteren har også holdt tale i begravelsen til Slobodan Milosevic. Dette er utgangspunktet for Fritt Ords konferanse på Litteraturhuset  lørdag, som har fått navnet «Kunstneres ansvar i offentligheten og den politiske sfære».

- Debatten rundt tildelingen er en av de største ytringsfrihetsdebattene vi har hatt på mange år. Vi skal forsøke å ta den videre og problematisere kunstneres forhold til politikk og ytringsfrihet, og kunstnere som politiske aktører. Forfattere har ofte lett for å slippe til orde. Vi skal derfor se på hvorvidt de har et spesielt ansvar, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås til Dagbladet.

- Det ser ut til å bli 200 deltagere, og jeg tror det blir en intens debatt gjennom hele dagen, legger han til. 

Vil bore i ubehaget Blant andre skal Kaja Schjerven Mollerin, doktorgradsstipendiat i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, og Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende og forfatter holde foredrag. Sistnevnte har lenge vært opptatt av spørsmål om ytringsfrihet, primært siden forrige karikaturstrid. Hun mener det handler om å plassere kunsten og kulturen i disse diskusjonene. Derfor er det viktig for henne å delta på lørdagens konferanse. Hun ønsker å bore i og utfordre ubehaget i det å forsvare ulike ytringer.

- Hva er lett og hva er ikke lett å forsvare? Hva gjør en med det ubehaget? Jeg tenker man kan se på hva det er av norsk kunst og kultur som utfordrer og krysser grensene. Vi holder oss jo egentlig ganske trygt innenfor, sier Sandvik til Dagbladet.

Også fokus på terrorangrepet mot Charlie Hebdo Debatten om ytringsfrihet har fått en ny omdreining de siste ukene, etter at terrorister gikk til angrep på redaksjonslokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo for drøye to uker siden. Ifølge Åmås vil flere av foredragsholderne også trekke inn dette.

- Karikaturstriden har pågått i nesten ti år nå, og vi har sett flere eksempler i Europa og andre steder på at verker tas ned fra gallerivegger og at bøker blir stoppet. Det er et åpent spørsmål om kunstnere vil legge sterkere bånd på seg selv fremover, sier han.

Ifølge ham er ytringsfrihetsdebatten svært viktig.

- Ytringsfriheten er fundamental, men ikke absolutt. Den er grunnlaget for alle andre rettigheter, samtidig som den begrenses av lover og konvensjoner. Den er også gjenstand for skjønn og dømmekraft. Det er dette som skaper de følsomme og vanskelige diskusjonene, sier Åmås.

Han ønsker ikke å uttale seg om det blir satt i verk sikkerhetstiltak i forbindelse med arrangementet.

HVA KRYSSER GRENSENE?: Foredragsholder Hilde Sandvik vil bore i ubehaget ved å forsvare ytringer. Foto: Eirik Brekke
HVA KRYSSER GRENSENE?: Foredragsholder Hilde Sandvik vil bore i ubehaget ved å forsvare ytringer. Foto: Eirik Brekke Vis mer