Forberedt på MGP-attentat

Synnøve Svabø briefet av Hans Wilhelm Steinfeld

STRENGT VAKTHOLD: 8500 politi- og sikkerhetsfolk sikrer Melodi Grand Prix-arrangementet i Moskva. Foto: PÅL NORDSETH
STRENGT VAKTHOLD: 8500 politi- og sikkerhetsfolk sikrer Melodi Grand Prix-arrangementet i Moskva. Foto: PÅL NORDSETHVis mer

||| MOSKVA (Dagbladet): Det er et enormt sikkerhetsoppbud rundt kveldens finale i Melodi Grand Prix i Moskva. Mer enn 8500 politi- og sikkerhetsfolk skal være utkommandert i tida før og under melodikonkurransen.

Synnøve Svabø, som er NRKs kommentator i Olympiastadioen, sier til Dagbladet at hun har en viss frykt for at det skal skje noe dramatisk i løpet av kvelden.

- Hans Wilhelm Steinfeld har bedt meg være forberedt på at det kan bli et lite attentat på lørdag. Ikke så veldig stort, men at det kan komme noen tsjetsjenere med magebelte og bombe littegrann, sier Svabø.

Ikke tatt ut av luften
Hun har nyhetsveteranen Steinfeld som makker under NRKs vorspielprogram før MGP-finalen.

- Det Svabø sier er ikke tatt helt ut av luften. Når sikkerheten er så voldsom rundt dette arrangementet, så har det å gjør med tragedien på Dubrovkateatret i 2002, sier Steinfeld til Dagbladet.

- Jeg tror ikke de klarer å gjennomføre et attentat mot MGP-finalen, men det ville være ille på selve sendingen, hvis det skulle begynne å skje rare ting på scenen. Da må ikke Svabø tro at dette er en gag.

Lager notat
Svabø erkjenner at kunnskapen om Tsjetsjenia ikke er all verden og har derfor bedt om hjelp fra NRKs mangeårige Moskva-korrespondent.

- Hvis det skjer noe, så skal jeg ikke bli tyst. Jeg må kunne skildre og da er jeg blitt briefet av Hans Wilhelm. Kunne du også vært villig til å skrive et lite manus jeg kunne lest opp hvis det skulle skje noe? spør hun kollegaen.

- Ja, selvfølgelig. Det blir noe sånt som: «De guttene som står på scenen nå, de er 17 år og fra Groznyj i Tsjetsjenia. De kan to ting utenat: Koranen og alle våpentyper», sier Steinfeld.

- Ok, hvis dere hører det i kveld, så er det alvor, kommenterer Synnøve Svabø.

- Da blir den neste timen betalt av nyhetsavdelingen, sier Hans Wilhelm Steinfeld og føyer til med fullt alvor:

- Det er en liten ting dette, men vi er i en stor by, hvor det har skjedd mange farlige ting.

Utelukker ikke

Sjef for sikkerhetshetsdepartementet, Nikolai Trifonov, har tidligere sagt at over 5000 offentlige politifolk og cirka 3000 vakter fra private sikkerhetsbyrå er involvert i å opprettholde ro, orden og sikkerhet hver dag Eurovision song Contest varer.


- Vi forventer ikke noe terroristattentat, men vi utelukker ingen mulighet for ulovlige aksjoner, har han uttalt til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.