Forbi Breivik

- Muslimhatet påvirker livene våre, også alle de dager det ikke er massemord.

ENDRINGER I HOLDNINGER: Den monomane islamofobe retorikken leder ikke automatisk til gjennomførte planer om å sprenge og skyte. Men det er urimelig å tro at økt utbredelse av et slikt verdensbilde ikke leder til endringer i holdninger og handlingsmønstre, skriver Ali Esbati.  Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
ENDRINGER I HOLDNINGER: Den monomane islamofobe retorikken leder ikke automatisk til gjennomførte planer om å sprenge og skyte. Men det er urimelig å tro at økt utbredelse av et slikt verdensbilde ikke leder til endringer i holdninger og handlingsmønstre, skriver Ali Esbati. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når rettsaken mot Anders Behring Breivik innledes på mandag er det sikkert mange som ønsker at 22 juli-terroren endelig skal kunne få en avslutning. Som en av de overlevende fra Utøya har jeg lett for å forstå en sånn lengsel. Et rettsoppgjør er ytterligere et skritt i arbeidet med å gå videre i livet.

På et annet plan ønsker jeg at rettsaken snarere skal være en begynnelse. At diskusjonen om de uhyrlige hendelsene i løpet av en blodig sommerdag skal ta seg forbi Breviks person og psyke, og finne veien inn i en forståelse av vår samtid.

Jeg har også stor forståelse for at mange drar et lettelsens sukk over at Breiviks egen redegjørelse i den første uken av rettsaken ikke skal tv-overføres til allmenheten. Utgreiinger om hvordan voksne og barn metodisk ble myrdet og lemlestet, et intet lettfordøyelig materiale. Samtidig er det all grunn til å anta at Breivik kommer til å bruke mye av sin taletid til politiske begrunnelser for hvorfor terroren var «nødvendig». De resonnementene er det, etter mitt syn, synd at ikke flere får høre på direkten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer