Forbilledlig av Mette-Marit

For henne var det uvesentlig hvordan barna var blitt til. De hadde et behov hun så seg alene om å kunne dekke.

BARNETS BESTE: «Hva gjør kronprinsessen ved sin reise til India? Hun ivaretar et politisk prinsipp som er implementert i norsk lovgivning. Hun realiserer begrepet "barnets beste"», skriver Geir Kvarme. Bildet er fra en tur til Indonesia i november. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
BARNETS BESTE: «Hva gjør kronprinsessen ved sin reise til India? Hun ivaretar et politisk prinsipp som er implementert i norsk lovgivning. Hun realiserer begrepet "barnets beste"», skriver Geir Kvarme. Bildet er fra en tur til Indonesia i november. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kronprinsesse Mette-Marit bisto to nyfødte spedbarn i påvente av at foreldrene fikk innreise til India for å kunne ta seg av barna. Problematisk i manges øyne fordi barna ble født av en surrogatmor. Et bidrag til legalisering av barnerov, ifølge professor Trond Nordby, en politisering av kongehuset mener andre. Kritikerne mener hun burde blitt hjemme.

Kronprinsessen kjenner selvsagt debatten her hjemme om surrogati og har sikkert gjort seg opp en mening. Hennes syn på surrogati kjenner ikke offentligheten til fra før, ei heller ikke etter hennes reise til India. Vi har fått bekreftet at hun er en venners venn og et menneske som følger sitt hjerte for å kunne føle seg hel. I dette tilfelle ved å stille opp for to nyfødte barn. For henne var det uvesentlig hvordan barna var blitt til. De hadde et behov hun så seg alene om å kunne dekke.

For alle barn er det en akuttfase å bli født. Fra en beskyttet tilværelse i kvinnekroppen til et brått møte med verden. Hun stilte seg på barnas side og tilbød seg å representere en stabil kontinuitet i deres første levedøgn. Edelt og uproblematisk, hvis det ikke hadde vært for at disse barna representerer en rød klut for det politiske Norge. Aftenposten kalte reisen hennes medmenneskelig og naiv. Jeg vil kalle den forbilledlig og reflektert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer