Forbilledlig norsk film om amerikansk rettssikkerhet

Sterk norsk dokumentar om overgrep i ly av USAs krig mot terror.

FILM: Noe gikk dundrende galt i USA etter 11. september 2001. Ikke bare opplevde amerikanerne noe de definerte som et fiendtlig anslag mot amerikansk territorium, myndighetene svarte også med å erklære en panikkartet krig mot terror. Krig legitimerer som kjent unntakslover. De såkalte Patriot Acts - terrorlovene - har torpedert både rettssikkerheten og elementære borgerrettigheter for USAs innbyggere.

Hvordan dette kan slå ut i all sin groteske praksis er nå glimrende dokumentert i Line Halvorsens film «USA mot Al-Arian».

Høy profil

Den Volda-utdannede filmmakeren ble belønnet med en Amanda for dokumentaren «Et steinkast unna» i 2003. Nå er hun tilbake med en ny film som også har sine røtter i den palestinske konflikten.

I drøye halvannet år har Halvorsen og hennes filmteam fulgt prosessen mot den Kuwait-fødte palestineren Sami Al-Arian som har vært bosatt i USA siden 1975.

Han er gift og har fem barn som alle er amerikanske statsborgere. Fram til 2002 var Al-Arian professor i datateknologi ved University of Florida.

Men Al-Arian er palestiner og har alltid holdt en høy profil i sitt engasjement mot israelernes okkupasjon av palestinsk territorium. Han har møtt framtredende amerikanske politikere og skrevet Israel-kritiske artikler i Florida-pressen. For dette er han i lang tid blitt holdt under oppsikt av FBI.

Ikke skyldig

I februar 2003 ble han arrestert, anklaget blant annet for å ha gitt økonomisk støtte til en palestinsk terrorgruppe. Daværende justisminister John Ashcroft gikk ut på TV og erklærte at nå hadde man tatt en av hovedmennene i en global terrorcelle i Florida. Al-Arian var en av dem som Ashcroft lovet å «oppspore, en etter en» slik at de skulle få lære betydningen av «American justice». Dette justissystemet holdt Al-Arian fengslet i bortimot tre år før en domstol i Tampa, Florida omsider kjente ham ikke skyldig. Han ble frifunnet på alle de 52 tiltalepunktene. Fordi frikjennelsen ikke var enstemmig på alle punktene, ville saken bli anket.

For å unngå en ny rettssak inngikk han et «forlik» med sine anklagere som innebærer at han har erkjent straffeskyld på ett punkt. Han sitter fortsatt fengslet. Trolig vil han bli deportert til et annet land.

110 timer med råteip er nå klippet sammen til en dokumentar av internasjonal klasse. Halvorsen gjør ikke noe forsøk på å balansere eller objektivisere synspunktene fra Al-Arians familie og tilhengere. Men hun polemiserer heller aldri. Hun lar begivenhetene tale for seg, og det er mer enn sterkt nok.

«USA mot Al-Arian» er blitt en talende illustrasjon på de juridiske overgrepene som USA har begått og begår mot tusenvis av fanger på Guantánamo-basen og i fengsler i USA og i utlandet. Alt i ly av krigen mot terror.