LEDER

Forbilledlig prinsipielt

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Emosjonelt er det lett å forstå Venstres Abid Raja og Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari, som begge reagerte sterkt etter gårsdagens frifinnelse av Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett. De vil se på om lovgivningen om oppfordring til terror bør strammes inn, etter at Husseins gjentatte hyllester av konkrete terrorister på Facebook ikke ble dømt etter straffeloven.

Uttalelsene inngår i en kontekst der terrorfaren er økende og stadig flere nordmenn verver seg til islamistiske grupper. Anders Behring Breivik uttalte også avskyelige ting i ulike nettfora før 22. juli 2011, uten å bli fanget opp som en fare. Internett er blitt den viktigste rekrutteringsarenaen for ekstremister. Mange vil derfor mene at et motsatt resultat i tingretten ville vært forståelig.

Heldigvis er likevel dommen forbilledlig prinsipiell. Tingretten presiserer at «rettssikkerhetshensyn, særlig hensynet til forutberegnelighet, tilsier forsiktighet med utvidende tolkning ut fra sammenhengen». Man skal bare kunne straffes for det man faktisk har uttalt, ikke det noen tolker at man kan tenkes å ha ment.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer