Forbilledlig prinsipielt

Ingress

Meninger

Emosjonelt er det lett å forstå Venstres Abid Raja og Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari, som begge reagerte sterkt etter gårsdagens frifinnelse av Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett. De vil se på om lovgivningen om oppfordring til terror bør strammes inn, etter at Husseins gjentatte hyllester av konkrete terrorister på Facebook ikke ble dømt etter straffeloven.

Uttalelsene inngår i en kontekst der terrorfaren er økende og stadig flere nordmenn verver seg til islamistiske grupper. Anders Behring Breivik uttalte også avskyelige ting i ulike nettfora før 22. juli 2011, uten å bli fanget opp som en fare. Internett er blitt den viktigste rekrutteringsarenaen for ekstremister. Mange vil derfor mene at et motsatt resultat i tingretten ville vært forståelig.

Heldigvis er likevel dommen forbilledlig prinsipiell. Tingretten presiserer at «rettssikkerhetshensyn, særlig hensynet til forutberegnelighet, tilsier forsiktighet med utvidende tolkning ut fra sammenhengen». Man skal bare kunne straffes for det man faktisk har uttalt, ikke det noen tolker at man kan tenkes å ha ment.

Hussain sto tiltalt etter å ha hyllet flere terrorangrep. Påtalemyndighetene mener at ytringene hver for seg ikke er straffbare, men samlet må oppfattes som en straffbar handling fordi han går så langt i å forherlige terrorhandlinger at det må forstås som en oppfordring til å iverksette dem.

Frykten og faren for at noen skal tolke Hussain slik er reell. Breivik leste Fjordmans tekster som oppfordringer til vold. Mange har ytret støtte til Breiviks angrep på Arbeiderpartiet og terrorforskere angir ytringer i sosiale medier som avgjørende for mange gryende terrorister.

Hussain har tidligere kommet med hatefulle ytringer mot jøder og trusler mot navngitte personer. Han ble etter det korrekt ilagt fengselsstraff. Ytringene han denne gang sto tiltalt for handler derimot om terroraksjoner som allerede er begått. De er derfor ikke direkte oppfordringer til vold.

Dermed må ytringsfrihetens prinsipper veie tyngst, terrorlovgivningen er ikke til for å straffeforfølge personer for deres meninger. Heller ikke når meningene er avskyelige.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.