Aksel Lund Svindal: «Større enn meg»

Forbløffende god bok!

Aksel Lund Svindals biografi «Større enn meg» er forbløffende enkel og godt skrevet.

Hjerte og smerte: Aksel Lund Svindal og Torbjørn Ekelund tar oss med inn i alpinsportens hjerte i «Større enn meg». Her fra Beaver Creek i 2008, da Aksel Lund Svindal vant sitt første utforrenn etter skaden. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
Hjerte og smerte: Aksel Lund Svindal og Torbjørn Ekelund tar oss med inn i alpinsportens hjerte i «Større enn meg». Her fra Beaver Creek i 2008, da Aksel Lund Svindal vant sitt første utforrenn etter skaden. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Større enn meg» er fortalt til Torbjørn Ekelund, som har spisset biografien og foredlet Aksel Lund Svindals karakteristiske fortellerstemme. Det handler om karrieren til en rimelig sober, stabil og sympatisk idrettsutøver, som når toppen i gladiatorsport nummer en; fartsdisiplinen i alpinsporten.

Det brutale fallet

«Større enn meg» bruker Svindals brutale fall i Beaver Creek som omdreiningspunkt. Bokas første del tar for seg barndommen og morens bortgang. Da Svindal er åtte år dør moren i barsel. Hendelsen skildres slik i boken: «Jeg husker sykehuskorridorene og lysstoffrørene som fikk linoleumsgulvet til å skinne. Dempede stemmer. Leger i hvite frakker. Noen fulgte oss inn i et rom og der lå mamma. Det var 24 oktober, 1991. Istedenfor å bli en familie på fem ble vi en familie på tre.»

Dette er et eksempel på det gjennomgående og virkningsfulle fortellergrepet. Grepet gir boken kraft, selv om den skildrer en utøver uten så mange indre demoner. Å forvandle karrieren til en streit, sunn og sympatisk tjuefiretimer-utøver til en interessant fortelling er ingen enkel sak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer