Forbløffende sterkt om Afrika

Bemerkelsesverdig språk i besk harselas over vestens uhyrligheter i Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Anarkisten og forfatteren Syphilia Morgenstierne var en promoveringens mester flere generasjoner før dagens unge oppdaget at halve kunsten består i å selge seg selv og sitt budskap. For noen år siden startet hun det lille forlaget «Fritt og vilt». Der ga hun ut Edmund Morels D.: «Kongelig slaveleir». Historien om et terrorregime, med egne kommentarer. Boka handler om Vestens groteske overgrep i Kongo. Mye tyder på at romanen «En av de beste» er en fortsettelse av den «kongobølgen» som det lille forlaget promoterer på nettsida sin.

Annerledes

Det ville ikke forbause meg om psevdonymet Kim Iseki er nok et PR-stunt fra Syphilia Morgenstierne alias Mari Toft. Ikke at det gjør noe fra eller til. Boka er god. Forbløffende annerledes om et velkjent tema. Den handler om lingvisten Anna fra den lille bygda Avveie i landet Amaria. Hun tar doktorgraden på glemte dialekter, men en «vandal» stjeler avhandlingen hennes, og i likhet med resten av hjemlandets intellektuelle blir hun sparket fra jobben. Vandaler og udugelige landsmenn overtar. Vi forstår snart at vandalene er de hvite som har vendt tilbake til fiktive Amaria som de engang kolonialiserte gjennom den grådige Kong Klodvig (Leopold). Vendt tilbake for å sette innbyggerne opp mot hverandre, og finansiere et latterlig valg mellom de udugelige presidentkandidatene Pest og Kolera. Fremst av alt gjennom å drepe ethvert tilløp til eget intellektuelt liv og selvstyre i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer