Forbrent etter «Jackass»-stunt

En 16-åring i Nord-Trøndelag er alvorlig forbrent etter å ha gjennomført et stunt han og kameratene så i tv-serien «Jackass». Serien burde vært stoppet, mener guttens stefar.

Fenomenet «Jackass» brer seg i hele verden. Fra å være en populær TV-serie på MTV, er berømmelsen blitt total med «Jackass - The Movie». Det strømmer stadig inn meldinger om ungdommer som mislykkes i å tøye grenser allerede strekt av Jimmy Knoxville, Steve-O og de andre stuntmakerne i «Jackass».

På mandag ble det politiuttrykning med biler og hundepatrulje i Ålgård i Rogaland, etter at betjeningen i en Mega-butikk ble vitne til noe de trodde var et overfall. En person kom inn i butikken og slo ned en annen, som falt ned på gulvet tilsynelatende bevisstløs. Etter at politiet kom til stedet, viste det seg raskt at det hele var en fingert affære, med en kameratgjeng på behørig avstand med videokamera og raskt svinnende glis.

Forbrenninger

Langt mer alvorlig var «Jackass»-kopien som ble utprøvd i Kolvereid i Nord-Trøndelag samme dag.

En 16-åring ble fløyet til sykehuset i Namsos med 1. og 2. gradsforbrenninger i bryst- og mageregionen etter han sammen med to andre forsøkte å sette fyr på seg selv. Det skjedde i skolegården til Nærøy ungdomsskole, der han er elev.

- Dette var et avsluttende prosjekt for 10. klasse, der disse tre skulle levere en oppgave med problemformuleringen «hvor mye våger et menneske å utføre», sier rektor Terje Elstad.

Guttene tok tak i oppgaven med stort alvor. Utstyrt med bensinkanne gikk de ut i skolegården og dynket seg på overkroppen. Førstemann klarte seg noenlunde og rullet seg rundt på bakken og klarte å få slokt flammene før det gikk galt. Men deretter gikk det galt. En 16-åring mistet kontrollen, klærne gikk opp i røyk, og ilden gikk inn på huden. Førstehjelparbeidet kom raskt i gang. Mest sannsynlig kommer han fra hendelsen uten varige mén.

Ble filmet

- Det er vanskelig å ta på seg noe skyld for det som er skjedd. Vi har selvfølgelig ansvaret for det som skjer på skolens område, men dette skjedde uten skolens kjennskap, og da er det lite vi kunne ha gjort med det, sier Elstad.

Seansen ble filmet av de involverte guttene, og politiet skal studere opptaket for å vurdere om saken skal forfølges.

Bør stoppes

16-åringens stefar bærer ikke noe nag mot skolen.

- Nei, det er også et spørsmål om hva vi selv kunne ha gjort. Men vi kommer til å følge opp med et samtale med rektor, for å unngå at noe liknende skal skje igjen.

Stefaren vet at episoden på skolen var inspirert av «Jackass», og er lite imponert over den amerikanske serien.

- Jeg har sett bare én episode, og mitt inntrykk er at dette ikke bør vises på TV. I det minste burde det opplyses om hva det er som egentlig foregår. Ungdommer vet jo ikke konsekvensene av det som skjer.

Jackass\' Steve-O shower i Norge for tida. Les mer på Dagbladet.no/FREDAG

FRA FILMEN: «Jackass»-gjengen i full aksjon. Fra venstre: Dave England, Ehren McGhehey, Jason «Wee Man» Acuna, Bam Magera, Steve-O, Chris Pontius og Johnny Knoxville. Her viser de hva man kan gjøre med ei gigantisk handlevogn.