LAVERE FORBRUK:  Dette er ikke  en debatt om å svekke velferds tilbudet, men en debatt om hvordan lavere forbruk og kortere arbeidstid kan bidra til at behovet  for enkelte offentlige velferdstjenester reduseres, skriver Miljøparitet De Grønne til SV. Foto: NTB scanpix
LAVERE FORBRUK: Dette er ikke en debatt om å svekke velferds tilbudet, men en debatt om hvordan lavere forbruk og kortere arbeidstid kan bidra til at behovet for enkelte offentlige velferdstjenester reduseres, skriver Miljøparitet De Grønne til SV. Foto: NTB scanpixVis mer

Forbruket må ned

Dagens forbruksnivå er mer enn et alvorlig miljøproblem. Det er også et globalt fordelingsproblem.

Meninger

Kari Elisabeth Kaski fra SV har tidligere denne uken gått hardt ut mot Miljøpartiet De Grønne. I Nettavisen mener Kaski at vi «retter pekefingeren til folk, og moraliserer over det private forbruket». Samtidig krever hun en avklaring om De Grønnes velferdspolitikk. Hun skal få svar på begge deler.

For det første: Å redusere det materielle overforbruket er en hovedsak for De Grønne. Vi mener at alle mennesker er født med samme rett til jordas livsgrunnlag. Vi nordmenn legger allerede beslag på to til tre ganger mer ressurser enn hva jorda kan tåle over tid hvis alle skulle levd som oss. Dagens forbruksnivå er derfor mer enn et alvorlig miljøproblem. Det er også et globalt fordelingsproblem. Likevel varslet perspektivmeldingen som ble lagt frem av den rødgrønne regjeringen i 2013 en ny tredobling av det private forbruket i Norge. Det er denne politikken De Grønne utfordrer.

En undersøkelse gjennomført for Framtiden i våre hender har vist at opp mot 70 prosent av befolkningen ønsker seg mer fritid fremfor mer lønn og økt forbruk. Vi tror vi kan skape et bedre samfunn ved å strekke oss etter økt livskvalitet i form av mer tid til venner, familie, frivillig arbeid og en mer variert hverdag. Og vi er ærlige på at lavere forbruk vil få konsekvenser i hverdagen vår, i form av færre sydenturer, biffer og bensinbiler for befolkningen generelt.

For det andre: Felles for grønne partier over hele verden er et sterkt sosialt engasjement, progressiv fordelingspolitikk og systematisk arbeid for å styrke det sosiale sikkerhetsnettet. Til tross for dette har SV reagert på at vi har løftet en debatt som peker på at omfanget av velferdsbehovet kan bli lavere i framtidssamfunnet. Vårt poeng er at mer fritid kan gi større rom for at frivillighet, familie og venner kan supplere omsorgstilbudet for barn og eldre. Dette er ikke en debatt om å svekke velferdstilbudet, men en debatt om hvordan lavere forbruk og kortere arbeidstid kan bidra til at behovet for enkelte offentlige velferdstjenester reduseres.

Til høsten skal Stortinget behandle et forslag fra De Grønne om å redusere det materielle forbruket til et bærekraftig og rettferdig nivå. Vi inviterer både SV og andre stortingspartier vil være med på å utvikle politikk for en fremtid med lavere forbruk, høyere livskvalitet og trygge velferdstjenester.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.